Zeptagram låter nu allmänheten handla musikrättigheter som aktier genom en ny plattform och lanserar samtidigt en egen kryptovaluta.

ANNONS

Musikrättigheterna kan säljas och handlas på Zeptagrams plattform med hjälp av smarta kontrakt, så kallade NTF:er. (Non-Fungible Token, ungefär ”icke utbytbart bevis”, något som är unikt och inte kan kopieras och sparas i en blockkedja).

Företaget lanserar i samband med detta även valutan Zeptacoin.

Använder blockkedjeteknik

År 2014 grundade Christina Löwenström och Johan Forsman Löwenström bolaget Zeptagram med idén om att sälja musikrättigheter och processen med blockkedjetekniken var igång två år senare.

”Plattformen ger artister möjlighet att finansiera sitt skapande genom att sälja en del av sina rättigheter till investerare och fans”, säger Christina Löwenström, medgrundare av Zeptagram i ett pressmeddelande.

Musikrättigheter som aktier

Zeptagram har skapat en plattform som skulle kunna skaka om musikindustrin. Med hjälp av NFT:er kan privatpersoner investera i musikrättigheter på samma sätt som i aktier och fonder samt få avkastning via royalties.

Plattformen ger samtidigt artister möjlighet att tjäna pengar på sin musik.

Stort intresse för kryptomarknaden

Intresset för kryptomarknaden och NTF är stor. Den största marknaden för NTF är i dag konst. Kryptokonst handlas på en snabbt växande återförsäljningsmarknad. Tekniken gör att varje del av ett konstverk kan fungera som ett samlarobjekt och konstnären får en utbetalning varje gång det säljs.

Fler och fler kreatörer utanför konstvärlden börjar nu intressera sig för NTF och musikvärlden står på tur. Zeptagram ser att marknaden nu är redo för det här nya sättet att köpa, sälja och äga musik.

ANNONS
ANNONS

Egen kryptovaluta

I samband med lanseringen av den nya plattformen, lanserar bolaget även sin egen valuta Zeptacoin. I slutet av maj startar förköpet och den egenutvecklade valutan ska användas för handel på bolagets plattform, samt till utdelningar av royalties.

”Zeptacoin har varit en intern valuta på vår egen plattform men nu släpper vi den för förköp med sikte på notering till hösten. Detta betyder att vi får en nytt kapital till bolaget utan utspädning. Något som kommer att göra nytta i vår nuvarande storsatsning”, säger Christina Löwenström i ett pressmeddelande.

Läs mer: Bitcoin kallas för ”boomer coin” av yngre kryptoinvesterare [DagensPS]