Dagens PS

Myndigheter: "Förbjud energislukande kryptovalutor i Sverige"

Energislukande kryptovalutor
Finansinspektionen och Naturvårdsverket vill förbjuda energislukande kryptovalutor i Sverige. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 05 nov. 2021

Myndigheterna Finansinspektionen och Naturvårdsverket vill förbjuda skadlig utvinning av energislukande kryptovalutor i Sverige, skriver de i en artikel på DN Debatt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Erik Thedéen, Finansinspektionen, och Björn Risinger, Naturvårdsverket vill att Sverige ska motverka byggandet av jättelika datorhallar. De menar att den växande och energislukande produktionen av kryptovalutor är ett hot mot Sveriges möjligheter att lyckas uppfylla Parisavtalet.

“EU borde förbjuda utvinningen och Sverige gå före för klimatets skull genom att motverka nyetablering i Norrland”, skriver de i debattartikeln.

Dubbelt så mycket el som hela Sverige

De refererar bland annat till Universitetet i Cambridge och sajten Digiconomist som uppskattar att de två största kryptotillgångarna bitcoin och ethereum gör av med dubbelt så mycket el som hela Sverige på årsbasis.

“Kryptotillgångarnas utsläpp motsvarar 100 miljoner flygresor tur och retur mellan Sverige och Thailand. Det visar hur stort problemet är”, skriver myndighetscheferna.

De vill sätta stopp för utvecklingen och föreslår åtgärder. EU bör utreda att förbjuda den energikrävande brytningsmetoden “proof of work”. Det finns andra metoder för att utvinna kryptovaluta, skriver de i artikeln.

Sverige bör under tiden EU utreder “motverka” att nya kryptoanläggningar etableras i Sverige.

“Vi ser redan etableringar i norra Sverige. Mellan april och augusti i ökade elkonsumtionen för utvinning av bitcoin i Sverige med flera hundra procent och uppgår nu till en terawattimme på årsbasis”.

ANNONS

Vill förbjuda bolag att kalla sig hållbara

De vill också förbjuda bolag att kalla sig hållbara om de handlar och investerar i tillgångar som utvunnits med energislukande metoden för kryptovalutor.

“Visst finns det en risk att dessa åtgärder leder till att kryptoproducenter lägger utvinningen i andra länder där den potentiellt kan leda till större utsläpp. Men Sverige och EU bör gå före och bana väg för att nå Parisavtalets mål”, skriver Erik Thedéen på Finansinspektionen och Björn Risinger på Naturvårdsverket i artikeln på DN Debatt.

Läs även: Squid-grundare drar med 29 miljoner efter kryptobluff

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS