ECB tar nästa steg mot en digital euro – en ny ”undersökningsfas” ska utreda frågor om design och distribution. 

ANNONS

Den europeiska centralbanken ECB presenterade under onsdagen nya steg mot en digital euro då de godkände en ”undersökningsfas” som i slutändan kan leda till att en virtuell valuta introduceras i EU i mitten av decenniet, skriver Bloomberg.

Den fasen kommer att vara i 24 månader och ska hantera frågor som design och distribution, enligt ett uttalande från ECB. Det är dock inte något beslut om att utfärda en digital valuta, utan bara ett beslut om att undersöka förutsättningarna.

”Inte föregripa något”

Beslutet ”kommer inte att föregripa något framtida beslut om möjlig utfärdande av en digital euro, som kommer först senare. I vilket fall som helst skulle en digital euro komplettera kontanter och inte ersätta dem”, säger ECB enligt Bloomberg.

ECB:s ordförande Christine Lagarde har tidigare visat entusiasm inför prospektet om en digital valuta från centralbanken, och har varnat om att EU:s finansiella oberoende hotas om projektet misslyckas, då stora techbolag och andra länder som USA, Storbritannien och Kina presenterar sina motsvarigheter. Flera karibiska öar som Grenada och St. Kitts and Nevis har redan lanserat egna varianter. Sverige arbetar också på en e-krona.

”Det har gått nio månader sedan vi publicerade vår rapport om en digital euro. Under den tiden har vi genomfört ytterligare analyser, sökt inslag från medborgare och yrkesverksamma och genomfört några experiment med uppmuntrande resultat. Allt detta har lett oss till att besluta att växla upp och starta det digitala europrojektet”, säger Christine Lagarde i en kommentar.

Skulle vara klimatvänligt

ECB sa på onsdagen att experimenten hittills visat att grundinfrastrukturen skulle vara klimatvänlig och bara använda en ”negligerbar” mängd elektricitet jämfört med kryptotillgångar som bitcoin, som styrelsemedlemmen Fabio Panetta sa konsumerar mer el än hela Grekland eller Portugal.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: ”Govcoins” kan göra banker bankrutta

Läs mer: ECB: Bitcoin används för brott – regleringar behövs