2020 var ett starkt år för bitcoin och nästan en vecka in i det nya året håller kryptovalutans kursrally i sig. Efter ytterligare en prisrusning har nu kryptovalutor noterat ännu ett rekord.

Digitala valutor har haft en stark prisutveckling i coronapandemins svallvågor.

Under 2020 fyrdubblades värdet på bitcoin – som utgör över 65 procent av det totala värdet av kryptovalutor.

Efter ännu ett kursrally har bitcoin drivit på det totala värdet av kryptovalutor till en ny rekordnotering, rapporterar Bloomberg.

Noterar nya rekord

Det totala marknadsvärdet för kryptovalutor passerade för första gången 1 000 miljarder dollar, över 8 000 miljarder kronor, under torsdagen efter att värdet på bitcoin handlades upp med 4 procent.

Den nya toppnotering sker efter att marknadsvärdet för kryptovalutor femdubblades under det förra året till en följd av ekonomiska stimulanser från världens regeringar och centralbanker.

Samtidigt har kryptovalutor blivit allt högre ansett hos etablerade investerare, som hedgefonder och institutionella aktörer.

Vidare pekar Bloomberg på positiva analyser från investmentbanker och mer fördelaktiga regleringar i USA som faktorer som har drivit på den starka prisutvecklingen.

Risk för kursfall

Förespråkare för kryptovalutor menar att tillgångar som bitcoin och ether utgör en säkerhet för högre inflation – i stil med en investering i guld.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt är 95 procent av alla bitcoin innehav koncentrerade i mindre än 2 procent av alla depåer och konton som handlar i kryptovalutan.

I takt med att handeln närmar sig de nivåer som fanns under 2017, när den kryptovalutors senaste kursrally tog slut, pekar kritiker på att ett mindre antal investerare kan påverka prisutvecklingen monumentalt och att det finns en tydlig risk för en nedgång.

Läs mer: Så här ser decenniets vinnar- och förlorarlista ut [Dagens PS] >>