Fem miljoner personer, hälften av svenskarna, äger Bitcoin indirekt genom sitt pensionssparande i ”soffliggarfonden” AP7 Såfa.

ANNONS

Det är Trijo News, som ägs av kryptobörsplattformen Trijo, som skriver att fem miljoner svenskar äger Bitcoin utan att veta om det.

Detta genom att de har sin premiepension i AP7 Såfa, den fond som de som inte väljer att placera sina pensionspengar själva tilldelas automatiskt. Den kallas också ”soffliggarfonden”.

Äger Tesla som äger Bitcoin

AP7 Såfa äger aktier i en stor mängd bolag, och några av dessa har i sin tur investerat i Bitcoin. Till exempel äger AP7 Såfa 0,09 procent av Elon Musks elbilsjätte Tesla. Tesla köpte 48 000 Bitcoin i vintras. Med detta menar Trijo News att AP7 äger i runda slängar 43 bitcoin till ett värde av cirka 23 miljoner kronor.

Eftersom fem miljoner svenskar har pensionspengar i AP7 betyder det att fem miljoner svenskar har fem kronor vardera i Bitcoin i snitt, enligt Trijo News uträkningar.

Ytterligare exponering genom Square

AP7 äger dessutom andra aktier exponerade mot Bitcoin, som till exempel det amerikanska betalningslösningsbolaget Square som AP7 äger 0,1 procent av, vilket enligt uträkningarna ger ytterligare en krona i Bitcoin för pensionsspararna.

ANNONS
ANNONS

Siffrorna ska inte ses som exakta, men ger en uppskattning över hur hälften av svenskarna äger Bitcoin indirekt, skriver Trijo News.

Läs mer: Nu ska kryptosektorn bli klimatsmart