Dagens PS

Northvolt anlägger batterifabrik i Skellefteå

northvolt-batterifabrik-skellefteå
Det svenska batteribolaget Northvolt har säkrat finansering för att börja bygga en fabrik i Skellefteå. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 12 juni 2019

Det svenska batteribolaget Northvolt har säkrat finansering för att börja bygga en fabrik i Skellefteå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av ett pressmeddelande, rapporterar Dagens Nyheter. Dessutom skriver Northvolt att man fått order från nyckelkunder till ett värde på 13 miljarder dollar fram till 2030.

Flera giganter lägger nu in pengar i bolaget. Volkswagenkoncernen och Goldman Sachs Merchant Banking Division lägger in motsvarande 9,5 miljarder kronor i kapital i Northvolt tillsammans med BMW-koncernen, AMF, Folksam Group and IMAS Foundation, skriver bolaget i pressmeddelandet.

“Vi ser enorma möjligheter till expansion och produktinnovation de kommande åren”, skriver Northvolts vd Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Tack vare den nya finansieringen, samt ett miljardlån från Europeiska investeringsbanken med flera, är därmed finansieringen säkrad för den första halvan av fabriken i Skellefteå: 16 gigawattimmar. Första spadtaget är planerat till augusti.

Enligt DN handlar det totalt om 16 miljarder kronor som nu ska vara säkrade.

Volkswagenkoncernen skapar också ett samriskbolag med Northvolt med målet att bygga en battericellsfabrik i Salzgitter i närheten av Volkswagens fabriker i Tyskland.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS