REPLIK: Det är dags att fråga oss: är det verkligen värt att riskera ett fungerande folkhälsosystem för att göra det lite enklare att köpa alkohol på landet?
"Vi behöver en debatt om alkoholens verkliga pris"


Mest läst i kategorin
Viggo Cavlings krönika i Dagens PS är ett exempel på hur en allvarlig folkhälsofråga kan reduceras till en ytlig debatt om vinromantik och myndighetskritik.
Men bakom diskussionen om gårdsförsäljning av alkohol finns en större fråga som förtjänar att tas på allvar: vem betalar priset när alkoholen blir mer tillgänglig?
Alkohol är inte vilken vara som helst
Alkohol är inte vilken vara som helst. Den orsakar över 3 000 dödsfall varje år i Sverige. Hundratusentals barn växer upp i hem där vuxnas drickande skapar otrygghet och psykisk ohälsa. Våra akutmottagningar fylls varje helg av alkoholrelaterade skador, olyckor och våldsbrott. Det är inte en marginell fråga – det är ett av våra största folkhälsoproblem.
Det är därför Sverige länge haft en alkoholpolitik för att stävja detta problem. Genom Systembolagets monopol har vi lyckats minska konsumtionen och därmed också skadeverkningarna. Varje år räddar monopolet tusentals liv och oräkneliga fler från att uppleva otrygghet, sjukdomar och våld på grund av alkoholen.
Gårdsförsäljning medför risker
Gårdsförsäljning riskerar nu att helt kasta detta system åt sidan då förslaget hotar det undantag Sverige haft i EU för sitt monopol. Gårdsförsäljning innebär att alkohol säljs direkt från producent till konsument, vilket strider mot Systembolagets ensamrätt. Om detta tillåts riskerar EU att tolka det som ett avskaffande av monopolet. Det är också därför experter, folkhälsovetare och tunga remissinstanser är kritiska mot förslaget.
Om monopolet faller ökar konsumtionen. Och med ökad konsumtion följer ökade kostnader – mänskliga, sociala och ekonomiska. Det är inte den vinintresserade storstadsbon med goda marginaler som drabbas. Det är barnen som far illa. Det är kommunerna som får bära kostnaderna för missbruksvård, socialtjänst och rättsväsende. Det är sjukvården som får ta hand om konsekvenserna.
Att säga nej till gårdsförsäljning är ett ställningstagande för en politik som sätter människors hälsa före kommersiella intressen. Det är att ta ansvar för de långsiktiga konsekvenserna av våra beslut.
Vi behöver en debatt om alkoholens verkliga pris – inte fler försök att trivialisera dess skadeverkningar. Det är dags att fråga oss: är det verkligen värt att riskera ett fungerande folkhälsosystem för att göra det lite enklare att köpa vin på landet?
Debattartikel / replik av Lucas Nilsson, ordförande för nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.