Dagens PS

Världens korallrev hotas av massblekning

KorallKorallrev i Medelhavet. De ökande havstemperaturerna hotar nu världens korallrev
KorallKorallrev i Medelhavet. De ökande havstemperaturerna hotar nu världens korallrev. (Foto: TT/David Salvatori/VWPics via AP Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Världen över bleks korallrev på grund av klimatkrisen som gör att havstemperaturen stiger och experter varnar för att vi står inför historiens värsta massblekning.

ANNONS
ANNONS

När koraller utsätts för värmestress släpper de ut de alger som lever i deras vävnad och som ger dem det mesta av deras energi liksom deras färg, det skriver CNN.

Massblekning och massdöd

Det är naturligt för koraller att blekas lite varje sommar, men klimatförändringarna som ger varmare hav orsakar massblekning.

Om havstemperaturerna inte återgår till det som är normalt kan det orsaka massdöd av koraller och det hotar i sin tur de näringskedjor och arter som är beroende av koraller.

På måndagen varnade de två vetenskapliga organisationer för att klimatkrisen nu driver på en massblekning av världens korallrev.

ANNONS

Senaste nytt

Ökar varje vecka

Under det senaste året har över 54 procent av världens korallrevsområden i 53 länder och territorier drabbats av blekning, det innefattar stora delar av Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen.

Det sade National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA och International Coral Reef Initiative, ICRI, i ett gemensamt uttalande.

ANNONS

“Det är troligt att den här händelsen kommer att överträffa den tidigare toppen på 56,1 procent snart,” skriver Derek Manzello, koordinator för NOAA:s Coral Reef Watch-program, i ett mejl till CNN.

Han tillägger att andelen revområden som upplever värmestress och bleks har ökat med ungefär 1 procent i veckan.

Varmaste tolv månaderna

Det här är världens fjärde massblekning och den andra under det senaste decenniet. Tidigare massblekningar har inträffat 1998, 2010 samt 2014–2017.

Det senaste året har massblekning bekräftats i Florida och Karibien, Mexiko, Brasilien, Australien, södra Stilla havet, Röda havet, Persiska viken, Indonesien och Indiska oceanen, inklusive Afrikas östkust, samt Seychellerna.

Nuvarande massblekning förutspåddes för flera månader sedan av professor Ove Hoegh-Guldberg, klimatforskare specialiserad på korallrev vid University of Queensland i Australien.

“Vi visste att havstemperaturerna ökade snabbt, men inte med den här hastigheten. Det oroande problemet är att vi inte vet hur länge denna massiva temperaturförändring sannolikt kommer att pågå”, säger han till CNN.

De senaste tolv månaderna har varit de vamaste som hittills uppmätts på jorden och både i februari och i mars slog globala havstemperaturer värmerekord, enligt data från Europeiska kommissionens Copernicus Climate Change Service.

ANNONS

Alarmerande fynd: Isen kan smälta extremt snabbt

Antarktis is kan smälta väldigt snabbt och öka havsnivån med fem meter, något som skulle vara svårt att hantera för många kuststäder.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS