Dagens PS

USA utmanar Kina på mineraler till elbilar

Joe Biden elbilar
Joe Biden vill att USA tar över delar av marknaden på elbilsbatterier och mineraler. (Foto: Which Car)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022

USA ska utmana Kina när det gäller batterier och mineraler till elbilar. Nu vill Joe Biden ta över delar av marknaden och bryta det kinesiska beroendet ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Kina håller ett järngrepp om tillverkningen av elbilsbatterier och utvinner redan mineraler till elbilar från många områden i världen. Den ledningen vill USA:s president Joe Biden nu bryta genom att se en amerikansk tillverkning av de eftertraktade batterierna och inhemsk brytning av mineralerna som krävs, uppger Reuters.

Ska konkurrera med Kina

Att Biden vill bryta det kinesiska beroendet sedan tidigare är ingen nyhet och nu storsatsar USA:s regering därför vidare över 31 miljarder kronor på bidrag som ska öka den amerikanska produktionen av elbilsbatterier och mineraler. Tanken är alltså att en inhemsk produktion ska konkurrera med Kinas övertag, åtminstone till viss del.

“Idag tar vi steget för att ta tillbaka det”, uppgav Biden på onsdagen.

De nya bidragen kommer delas ut till projekt i minst tolv delstater och ska skynda på racet i den gröna revolution som USA redan tävlar i mot Kina och andra länder.

Stora planer på omställningen

Joe Biden har sedan innan stora planer på omställningen i USA, där hälften av alla nya bilar som säljs i landet 2030 ska vara elektriska eller hybrider, samtidigt som de ska kunna laddas i en halv miljon nya laddstationer. Vita huset har uttryckt problemet att USA inte står för en tillräckligt stor del av produktionen av mineraler och batterier, där “Kina kontrollerar mycket av den kritiska mineralförsörjningskedjan” – “vilket gör USA beroende av opålitliga utländska leveranskedjor”.

Läs även: Larm: Akut brist på laddare till elbilar i EU

ANNONS

Läs även: Elbilarna med kortast faktisk räckvidd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS