Varje år slängs eller förloras över två miljarder ton mat enligt ny rapport – samtidigt som svälten och fattigdomen ökar i världen.

ANNONS

En ny rapport från McKinsey visar att mer än två miljarder ton mat varje år slängs – så kallade matsvinn – eller försvinner genom så kallade livsmedelsförluster.

Därmed går årligen mellan 33 och 40 procent av världens mat förlorad, enligt undersökningen.

Matsvinn är mat som slängs någon gång efter att den nått fram till en handlares lager.

Livsmedelsförluster avser mat som går förlorad under eller strax efter skörd samt under lagring, beredning och transport.

De båda kategorierna står för ungefär hälften vardera av all mat som går till spillo varje år. Allt medan fattigdom, svält och hunger breder ut sig i världen.

”Livsmedelsförluster behöver bli en prioriterad fråga på samma sätt som matsvinn. Det är en tragedi att så mycket mat aldrig blir uppäten samtidigt som hundratals miljoner människor lider av hunger, och det är extra besvärande med tanke på att stora mängder av jordens resurser används helt i onödan”, säger Björn Timelin, expert på livsmedelsbranschen och partner på McKinsey i London, i ett pressmeddelande.

Läs även: Matsvinn stor bov bakom klimatutsläpp [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Matsmart till Storbritannien: ”Timingen kunde inte vara bättre” [Dagens PS]

Läs också: Katastrof på väg: Global svält – finns få lösningar [Dagens PS]

Läs vidare: Globala matkrisen: 150 miljoner fler kvinnor hungriga än män [Dagens PS]