Tågövergången rullar på långsamt i Europa

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
tågresor
Det går fortfarande långsamt för Europa att ställa om till tåg fullt ut. (Foto: Facebook)

Övergången från flyg till tåg rullar på långsamt i Europa. Det pågår många projekt på kontinenten men tågövergången tar alldeles för lång tid.

ANNONS
ANNONS

Det har definitivt skett stora förbättringar de senaste åren när det gäller tågresandet inom Europa, skriver CNN Travel.

Flygskam är ett begrepp som har fått vissa att blicka mot tåg istället för flyg, samtidigt som länder som Frankrike och Österrike genom flygförbud på vissa sträckor vill underlätta för tågresor. Flygbolag som nederländska KLM har vidare sagt att man vill samarbeta med tågbolagen på vissa rutter.

Tågövergången rullar på alldeles för långsamt

Trots framsteg på tågområdet så går utbyggnaden alldeles för långsamt. Många resenärer tvekar samtidigt att boka dyra och komplicerade tågbiljetter, som ofta innebär betydligt längre resor än alternativet som är snabba och billiga flygresor. Tågoperatörerna har fokuserat på att tjäna pengar istället för att få allt fler av oss att ta tåget istället för flyget, menar Jon Worth, som står bakom organisationen Trains for Europe.

Istället bör vi “öka marknadsandelarna genom att driva järnvägen som en offentlig service eller genom att införa mer konkurrens”, menar han.

ANNONS
ANNONS

Kombinera tåg och flyg

Samarbeten mellan tåg och flyg på korta sträckor är också en lösning, där bolagen kan kombinera tåg och flyg, något som KLM alltså vill göra.

Samtidigt som flyget får allt mer kritik i diskussionerna om att alla trafiksegmenten måste ställa om så är det just flygen på korta sträckor som ser ut att minska sina utsläpp först – genom bland annat el och vätgasdrivna flygplan. Men för att få människor att även välja tåget när de reser längre sträckor – som står för de största utsläppen – så måste resorna anpassas till resenärernas plånböcker och tajta scheman.

Läs även: Strejk kan stoppa tågen – hela Sverige drabbas

Läs även: Tågen mer försenade än någonsin förr

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.