Det svenska cementbolaget Cemvision sätter igång med demoprojekt i början av året för att sedan lansera en rad globala projekt. Pengarna har redan kommit in från bland annat Bill Gates.

ANNONS

Redan i höstas stod det klart att det svenska cementbolaget Cemvision stöttades av Bill Gates klimatorganisation Breakthrough Energy.

Cemvision vill förändra

Som de flesta vet så är cement en riktig miljöbov och det vill Cemvision förändra med sin gröna cement, som innehåller återanvänt industriavfall, och bolaget kommer även använda eldrivna ugnar, berättar Tidningen Näringslivet.

Den globala cementindustrin står redan för åtta procent av världens utsläpp, en siffra som ökar varje år i takt med att städerna breder ut sig.

”Det är därför det är så akut och viktigt att göra cement och betong till ett hållbart material och det är därför som Cemvision och andra företag driver på utvecklingen i raketfart. Det är absolut livsnödvändigt för mänskligheten”, säger Marcus Olsson, en av grundarna.

Få igång demoprojekt

Med pengarna som har kommit in från bland annat Bill Gates hoppas Cemvision, som har säte i Nybro, kunna få igång ett demoprojekt inom kort, och sedan tillverka den hållbara cementen på många platser i världen.

Cement är ett eftertraktat byggmaterial och suget kommer inte mattas av menar Marcus Olsson, snarare tvärtom.

”75 procent av den infrastruktur världen behöver år 2050 är inte byggd än. Storheten med cement är att det fungerar i alla klimat och för alla människor.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bill Gates och Jeff Bezos satsar på ”grön” cement [Dagens PS]

Läs även: Så kan vi klara att bygga utan cement [Dagens PS]