Dagens PS

Studie: Smältning av Västantarktis is är oundviklig

En satellitbild från Nasa visar isberg som bildades genom en ishylla i Antarktis har kollapsat på grund av smältning
En satellitbild från Nasa visar isberg som bildades genom en ishylla i Antarktis har kollapsat på grund av smältning. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 24 okt. 2023

Forskning visar att när den globala uppvärmningen som människor orsakar nu accelererar, kan snabb smältning av is i Västantarktis vara oundviklig.

ANNONS
ANNONS

En ny studie visar att även om världen uppfyller ambitiösa klimatmål för begränsning av den globala uppvärmningen kommer en betydande uppvärmning av havet orsaka smältning av ishyllorna i Västantarktis.

Ishyllor hindrar havsuppvärmning

Den is som sticker ut i kanten av glaciärer kallas ishyllor och de fungerar som stöttepelare som håller tillbaka isen på land och bromsar isflödet ut i havet, det skriver CNN.

Ishyllorna är ett viktigt försvar mot en höjning av havsnivån och när de förtunnas förlorar de förmågan att fungera som stöttepelare.

Bevis för att förlusten av is i Västantarktis kan vara oåterkallelig har funnits tidigare, men det har funnits en osäkerhet kring hur mycket smältning som kan förhindras.

I den nya studien analyserade forskarna havsuppvärmningens hastighet under olika scenarier för klimatförändringarna.

ANNONS

Senaste nytt

1,5 grader räcker inte

De analyserade allt från vad som händer om världen lyckas begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, till vad som händer i det värsta fallet, där stora mängder fossila bränslen fortsätter att brännas.

ANNONS

Forskarna fann att om den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 grader, ett mål vi inte verkar vara på väg att nå, kan havet ändå värmas upp.

Även om vi nu avsevärt skulle minska på de föroreningar som värmer upp planeten kommer det ha begränsad effekt för att hindra varmare hav från att utlösa en kollaps av Västantarktis inlandsis.

“Det verkar som om vi kan ha tappat kontrollen över den västantarktiska isen som smälter under 2000-talet”, säger Kaitlin Naughten till CNN.

Hon är havsmodellerare vid British Antarctic Survey och studiens huvudförfattare.

Höjning av havsnivån att vänta

I Västantarktis finns tillräckligt med is för att höja havsnivån med 5,3 meter, om det händer kan kustsamhällen och låglänta ö-nationer tvingas överge sina bostadsområden.

Den nya studien fokuserade på smältningen av ishyllan och kvantifierade inte effekterna på höjningen av havsnivån.

Kaitlin Naughten säger dock till CNN att trots det: “har vi all anledning att förvänta oss att havsnivåhöjningen skulle öka som ett resultat, eftersom Västantarktis påskyndar denna förlust av is i havet”.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Isen runt Antarktis smälter rekordsnabbt Dagens PS

Läs mer: Chevrons vd: Vi har gjort världen bättre Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS