Dagens PS

Chevrons vd: Vi har gjort världen bättre

Men Chevrons vd, Mike Wirth, menar att bolaget säljer en produkt som har förändrat livskvaliteten till det bättre på vår planet
Men Chevrons vd, Mike Wirth, menar att bolaget säljer en produkt som har förändrat livskvaliteten till det bättre på vår planet. (Foto: Chevron)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 okt. 2023Publicerad: 24 okt. 2023

Många anklagar stora oljebolag för att med sin groteska girighet bidra till den globala uppvärmningen och till en kommande klimatkatastrof, Chevrons vd håller dock inte med.

ANNONS
ANNONS

Chevrons vd, Mike Wirth, säger att han ska trotsa kritiker och komma med ett “verkligt” argument för fossila bränslen, det rapporterar Financial Times.

Gjort världen bättre

Kritiker menar att Chevron exemplifierar en industri som hänsynslöst marknadsför produkter som den vet värmer upp vår värld, samtidigt som den driver upp bensinpriserna.

Chevrons kritiker är enligt Financial Times, allt från Just Stop Oil-demonstranter och guvernören i bolagets hemstat Kalifornien, till USA:s president.

Men Chevrons vd, Mike Wirth, menar att bolaget säljer en produkt som har förändrat livskvaliteten till det bättre på vår planet.

ANNONS

Senaste nytt

Säljer en bra produkt

Chevron har gått med på att köpa olje- och gasproducenten Hess Corporation för 53 miljarder dollar, cirka 581,68 miljarder kronor.

Affären har kritiserats, men Mike Wirth menar att Chevron ska försöka engagera sig för att vara en del av lösningen, det ska dock inte avskräcka bolaget från att göra vad det gör.

ANNONS

Han sade att Chevrons kultur är “grundad i integritet och en djup tro på att göra rätt sak. Vi säljer inte en produkt som är ond. Vi säljer en produkt som är bra”, det skriver Financial Times.

Tror inte på IEA:s prognos

Mike Wirth har valt att driva ett av världens största olje- och gasproducenter i en tid när vetenskapen tydligare än någonsin visar att fossila bränslen värmer upp jorden.

Samtidigt som Chevrons konkurrenter BP och Schell framhåller mer aggressiva övergångar till en framtid med lägre koldioxidutsläpp säger Mike Wirth att lägre utsläpp är viktiga, men inte bör ske på bekostnad av en pålitlig och överkomlig energiförsörjning.

Han tror inte att det internationella energiorganet IEA:s prognos om att efterfrågan på fossila bränslen kommer nå sin topp innan 2030, är rätt på långa vägar.

“Du kan bygga scenarier, men vi lever i den verkliga världen och måste allokera kapital för att möta den verkliga världens krav”, säger han om prognosen, skriver Finacial Times.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Smältning av Västantarktis is är oundviklig Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS