Forskare i Florida har gjort ett stort genombrott i jakten på att rädda koraller i Karibien. För första gången har marinbiologer framgångsrikt reproducerat den hotade älghornskorallen med hjälp av akvarieteknik.

ANNONS

Korallreven i Karibien har försvunnit från stora områden och det är en trend som forskarna nu vill motverka. Framförallt är det älghornskorallen som har försvunnit och syns numera på få ställen i det vilda. Korallarten är samtidigt en viktig byggsten för att reven ska blomstra och har hittills varit svår att odla i akvarier.

Fram tills nu. Därför gläds forskarna när det nu går att odla korallerna.

”När det äntligen hände, är det en ren lättnad”, säger Keri O’Neil, forskaren som övervakar labbet i Tampa, Florida.

”Detta är ett viktigt steg för att förhindra att älghornskorallen dör ut i delstaten Florida.”

300 älghornskoraller kvar

Arten är den 14:e i raden som odlas i Apollo Beach-labbet, men räknas samtidigt som den viktigaste eftersom det bara beräknas finnas 300 älghornskoraller kvar i Florida Keys korallsystem, och odlingen kan därför snabbt få arten att föröka sig igen.

Även i labbet var forskarna tvungna att följa det naturliga mönstret av hur korallerna leker och förökar sig, som bara sker en gång om året. När det nu lyckades ser forskarna korallerna som allt mer tåliga mot yttre påfrestningar.

”Koraller som väljs ut för restaurering kan till exempel vara mer motståndskraftiga mot varmare havstemperaturer och blekning, uppvisa skelettegenskaper som kan motstå mer intensiv vågenergi, och egenskaper som kan göra dem mer motståndskraftiga mot sjukdomar eller andra miljöpåfrestningar”, säger Thomas Frazer, chefen vid marinvetenskap på University of South Florida.

Mer motståndskraftiga koraller

Det slutliga målet är ett avelsprogram där forskare kan välja genetisk mångfald och föda upp mer motståndskraftiga koraller som kan motstå hot som föroreningar, allt varmare havsvatten och sjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Enligt forskaren Keri O’Neil ligger det dock framåt i tiden.

”Vi köper tid för revet. Vi köper tid för korallerna.”

Läs även: Återhämtning i Stora barriärrevet [Dagens PS]