Svenska bankers smutsiga oljeaffärer – "skandal"

Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 03 okt. 2022
svenska banker
Den officiella bilden är att bankerna jobbar för klimatets bästa, men i verkligheten satsas stora pengar i oljebolag – "skandal", anser expert. (Foto: Wikimedia Commons)

Officiellt jobbar svenska banker för klimatets bästa, men i verkligheten satsas stora pengar i oljebolag i Arktis – “skandal”, anser expert.

ANNONS
ANNONS

Aftonbladet konstaterar med hänvisning till Fair Finance Guide och i samarbete med Naturskyddsföreningen och Greenpeace (en ny Nordisk rapport är på gång) att svenska storbanker bara under de senaste två åren sammanlagt investerat 43 miljarder kronor i bolag som utvinner olja i det extremt klimatkänsliga Arktis.

I Arktis smälter isarna medan företag i oljeindustrin, däribland Norge, banar väg för nya oljefält, däribland i Barents hav.

Och det är inte bara kritiker inom miljörörelsen som rasar. Aftonbladet berättar att Internationella Energirådet krävt ett omedelbart stopp för nya oljekällor för att Parismålet ska nås och hotet om en klimatkatastrof undanröjas.

Svenska banker ger utåt sken av att slå vakt om klimatet, men hållbarhetsparollen blir besvärande skev när faktum är att bankerna –  alla utom Handelsbanken – i själva verket investerar många tiotals miljarder i oljebolag som har verksamheter i Arktis.

Bankerna med SEB i spetsen finansierar den klimatskadliga oljeutvinningen genom i första hand lån men även via utgivning av obligationer.

“Det är skandal att svenska banker fortsätter att stoppa in pengar i den här otroligt klimatskadliga verksamheten, när vi befinner oss mitt i en akut klimatkris. Dessutom i ett så miljökänsligt område som Arktis där en olycka kan få förödande konsekvenser för djurlivet och den biologiska mångfalden”, säger Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide, som startat ett upprop mot bankerna, till Aftonbladet.

SEB följt av Nordea är de svenska storbanker som ger oljebolagen verksamma i Arktis mest finansiellt stöd, framgår det.

Handelsbanken har tagit beslut om att upphöra med finansiering av bolag som utvinner olja och gas i Arktis.

Läs även: Hållbarhet: Banker går framåt men har långt kvar

Läs mer: Rapport avslöjar smutsiga oljeaffärer i storbankerna

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.