Dagens PS

Stella McCartney storsatsar på klimatfond

Stella McCartney och modebolaget LVMH storsatsar på klimatet genom fonden Collab SOS. (Foto: Scott Garfitt/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022

Riskkapitalfonden Collab SOS har tydlig klimatinriktning. Klimatfonden har bland annat investerat i vertikal odling, klimatneutral cement, plast- och textilåtervinning samt tångbaserad garn, skriver Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Nu går designern Stella McCartney och modebolaget LVMH in med 200 miljoner dollar i klimatfonden.

Hållbart mode är en gren som McCartney har slagit in på redan tidigare, då hon ansvarar för bolagets hållbarhetsarbete. Bland annat experimenterar LVMH med handväskor i konstläder av svampmycel, fuskpäls av växtkomponenter och silkesliknande tyg i växtmaterial.

Flera av bolagen som ligger bakom materialen i LVMH:s miljökollektioner backas av Collab SOS. I och med fonden stödjer de ytterligare producenter som redan levererar till bolaget. Det är kapitalförvaltaren Collaborative Fund som kommer att placera medlen som finns i Collab SOS.

Klimatfond ska påskynda hållbart mode

Man fokuserar på material när de är i ett tidigt stadium av utvecklingen, genom olika lovande startups. Tanken är att påskynda mer storskalig produktion av de tekniker som fungerar.

“Jag hade redan utvecklat en relation med forsknings- och utvecklingsavdelningarna på så många unga företag. Vi har beställt deras material och gett dem PR”, säger McCartney i en intervju om satsningen.

McCartney är i berömt sällskap. Såväl Elon Musks bror Kimbal som Bill Gates har redan investerat i vissa av de projekt som klimatfonden placerar sina pengar i.

För Financial Times förklarar hon att den dubbla anknytningen genom fonden ger ett dubbelt stöd då LVMH kan skala upp produktionen både genom nytt kapital och nya beställningar.

ANNONS

Läs också:

Efter maratonmangling – hopp om klimatmålen i EU

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS