Dagens PS

Sprudlande uppfinning skyddar naturen vid vindkraftsparker

vindkraftsparker
En bubblig uppfinning har visat sig vara en vinnare när det kommer till att skydda djur och natur vid vindkraftsparker. (Foto: Stig-Åke Jönsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 nov. 2023Publicerad: 07 nov. 2023

Nya enorma vindkraftsparker till havs påverkar djurlivet i haven kraftigt. Nu kommer åtgärderna som skyddar djuren, och Svenska Vattenfall spelar en roll i sammanhanget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skalan på de senaste offshore-modellerna för vindkraft är häpnadsväckande, med höjder över 270 meter och varje blad med en bredd på drygt 100 meter, längden av en fotbollsplan.

De intensiva arbetena med att bygga vindkraftsparkerna är ett kraftigt störningsmoment för tumlare och andra djur som lever i havet, inte minst när man pålar för de långa stålfundamenten.

Intensivt ljud

“Ljud från pålkörning är verkligen ett av de mer intensiva ljud vi kan orsaka miljön”, säger Carina Juretzek, specialist på undervattensbuller vid tyska Federal Maritime & Hydrographic Agency, som reglerar och godkänner vindkraftsparker till havs, till BBC.

“Det finns vetenskapliga bevis för att den här typen av buller påverkar den marina miljön om det inte minskas på något sätt. Och det är därför Tyskland har beslutat att detta pålningsbuller måste sänkas genom olika tekniska steg”.

ANNONS

Senaste nytt

Hörseln avgörande

“I stort sett alla varelser i havet är beroende av undervattensljud. På land brukar de flesta djur använda syn som sitt huvudsinne, men i undervattensvärlden är det hörsel”, säger Carina Juretzek.

Nu används en “bubbelgardin”, en uppfinning som fungerar som en gigantisk jacuzzi och skyddar tumlare från det massiva undervattensljudet vid vindkraftsbyggena.

ANNONS

En stor, perforerad slang läggs på havsbottnen runt platsen för vindkraftsverket.

Luft pumpas sedan genom slangen, bubblor stiger mot vattenytan och bildar en slags bullerbuffrande slöja.

99 procent

Bubbelgardinen, eller bubbelslöjan, används nu flitigt och sägs gynna även andra marina däggdjur som är känsliga för buller, som exempelvis sälar.

“Våra data har visat en brusreduktion på över 99 procent på ett avstånd av 750 meter, och i vissa fall kunde vi inte upptäcka något brus alls på ett avstånd av några kilometer,” säger Juretzek.

Svenska Vattenfall har också varit i frontlinjen kring detta.

Vattenfall driver Hollandse Kust Zuid, en ny nederländsk vindkraftpark med 139 turbiner, där man använde en dubbel bubbelridå för att buffra påldrivningsljud från konstruktionen av var och en av de sju meter breda fundamenten 2021 och 2022.

Dubbel bubbel-ridå

ANNONS

“Vi applicerade den här dubbla stora bubbelridån, det är i princip två ringar av rör som sätts på havsbotten runt hela installationen, på ett visst avstånd från varandra”, säger Sytske van den Akker, marinbiolog som arbetar inom miljö och hållbarhet i projektet.

“Det strömmade luft in i dem, och var och en skapade en ridå av luftbubblor.”

Van den Akker och hennes team mätte undervattensljudet utanför ridån under varje pålning, och nivåerna höll sig konsekvent under det nederländska gränsvärdet.

Relaterad läsning:

EU satsar offensivt – på vindkraft – Dagens PS

Vindkraften producerade mer än kärnkraften – Dagens PS

Nej till vindkraftspark utanför Halmstad – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS