Europa borde vara en guldgruva för vindkraftbolag, med alla storskaliga projekt som regeringar nu planerar. Men i stället vacklar de europeiska bolagen. Den internationella konkurrensen äter upp utrymmet att växa, menar flera företrädare.

ANNONS

EU har länge förordat vindkraft som ett led i ambitionen att ställa om sina energisystem. Sedan kriget i Ukraina bröt ut och Ryssland slutade leverera gas har ansträngningarna mångdubblats för att få fram havsbaserad vindkraft.   

Men i stället för att blomstra går flera vindkraftbolag med förlust och säger upp personal med viktiga kunskaper, skriver New York Times

Spanska Siemens Gamesa Renewable Energy, har gjorde det senaste verksamhetsåret en förlust på 940 miljoner euro. Där kan 2 900 personer komma att bli uppsagda.

Vestas Wind Systems gick back 147 miljoner euro, och även General Electric har svårt att få grepp om den europeiska marknaden och tror att man kommer att landa på 2 miljoner dollar i förluster.

Vindkraftbolag fast i förlustavtal

Problemet ligger bland annat i de kontrakt som bolagen har skrivit med olika beställare om att uppföra vindkraftverk. Där ligger priset på en nivå som kan ha varit rimlig när man kom överens för flera år sedan, men där kostnaderna nu äter upp intäkterna för tillverkarna.

Dels har materialet blivit dyrare, dels kommer det inte fram i tid, vilket hela tiden försenar byggandet.

Henrik Andersen på Vestas har i en tidigare intervju konstaterat att bolaget tappar 8 procent varje gång en turbin blir såld.

ANNONS
ANNONS

Konkurrens från Kina

Ytterligare ett problem är den ökande konkurrensen från Kina, som både kommit längre i utvecklingen och säljer turbiner billigare, samtidigt som Europa har svårt att utfärda de tillstånd som krävs för att byggen ska kunna börja. De tenderar att dröja mycket längre än beräknat.

”Vissa västerländska tillverkare av turbiner fruktar en upprepning av den bittra erfarenheten av solpaneler, en teknik som först utvecklades i väst men nu till stor del domineras av Kina och andra asiatiska tillverkare”, skriver New York Times.

Läs också:

VD: ”Hoten mot vindkraften måste bort”