Kommunerna ska ta över ansvarat för insamling av hushållens förpackningsavfall och nästa år försvinner de gröna årervinningsstationerna.

ANNONS

Insamling av förpackningar sköts i dag av producenterna men ska tas över av kommunerna år 2024 och senast 2027 ska den vara fastighetsnära, det rapporterar Fastighetsnytt.

Ska inte behöva släpa grejer

Enligt regeringens nya direktiv ska fastighetsägare och kommuner under kommande år skapa fastighetsnära insamling.

Målet är att glas, metall, papper och plast ska kunna sorteras nära hemmet så att ingen behöver gå långt med tunga saker.

Behövs bättre information

Förändringen innebär att fastighetsägare fram till 2026 ska ordna med källsortering av olika förpackningar i anslutning till sina fastigheter och i närheten av allmänna platser.

”Här ser vi att det finns en stort behov av bättre information från kommunerna om hur det är tänkt att fungera och vad som förväntas av fastighetsägare”, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, till Fastighetsnytt.

Ska även samla in matavfall

Sverige har dessutom målet att minst 75 procent av allt matavfall senast 2023 ska samlas in, i Stockholm blir det obligatoriskt nästa år.

Ungefär 250 av landets 290 kommuner har redan relativt väl utbyggda system för insamling av mat, men endast 30 procent av stockholmarna sorterar i dag sitt matavfall, i många flerbostadshus råder platsbrist, varför det här kommer bli en utmaning.

ANNONS
ANNONS

”Det går att be om dispens i särskilda fall. Vi kommer då ut och gör en bedömning för att se om det exempelvis råder utrymmesbrist, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholms vatten och avfall, till Fastighetsnytt.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Höjd hyra: Balder och Hyresgästföreningen överens [Dagens PS]