Dagens PS

Skriande brist på folk med grön kompetens

grön
Det kommer behövas många arbetstagare inom hållbarhetssektorn – bland annat i solcellsindustrin. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Hållbarhetssektorn väntas skapa miljontals nya jobb, men för få har den “gröna kompetens” som krävs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bara var åttonde arbetstagare i världen har kompetensen som många företag inom hållbarhetssektorn skriker efter.

Dessa färdigheter inkluderar bland annat mätning av koldioxidutsläpp, byggande av sol-, vind- och elfordonsprojekt, avfallshantering och vattenkvalitetsskydd.

Särskilt kvinnor saknar de “gröna färdigheter” som kommer vara viktiga i framtidens arbetsmarknad. Så många som nio av tio saknar dessa färdigheter eller relaterad arbetslivserfarenhet, visar en analys gjord av karriärsajten Linkedin.

Måste se över rekryteringen

“Vi behöver påskynda utvecklingen av gröna talanger, inte bara för planetens skull utan också för att det finns en hel del ekonomiska möjligheter som förbises”, säger Efrem Bycer, senior chef för offentlig politik och ekonomisk grafik hos Linkedin, till Business Insider.

Data från över en miljard användare och 65 miljoner företag på Linkedin har analyserats. Enligt sajten har arbetstagare med grön kompetens bättre jobbutsikter än marknadsgenomsnittet.

Haken är dock att många av dessa jobb kräver tidigare erfarenhet. För att hålla jämna steg med efterfrågan kommer arbetsgivarna därför att behöva tänka om vid rekryteringen.

Läs mer: Här är AI-revolutionens vinnare – och förlorare – Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hetaste kompetensen just nu

Att veta hur man mäter och spårar ett företags koldioxidavtryck är en av de snabbast växande kompetenserna i USA. Linkedin själva behöver experter inom inköp och leverantörskedjehantering för att minska på bolagets koldioxidavtryck.

“Personer som har arbetat inom projektledning, försäljning eller kundsupport kan vara lämpliga för jobb inom solkonsultation,” säger Bycer.

För att stänga könsgapet inom gröna yrken föreslår han riktade insatser för lärlingsprogram inom handeln, såsom byggnads- och elarbeten, samt tilläggstjänster som barnomsorg för att underlätta för kvinnor.

Fler kvinnor ansluter

Idag domineras den så kallade gröna talangpoolen av män, eller 66 procent av arbetstagarna. Men kvinnor ansluter sig i en högre takt än männen, dock inte tillräckligt snabbt för att kunna överbrygga gapet.

Samtidigt är det större sannolikhet att kvinnor har färdigheter inom hållbarhetsutbildning, hållbarhetsutveckling och cirkulär ekonomi än män.

Läs mer: Så många jobb ger gröna satsningar – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS