Så får man kor att fisa miljövänligt

Uppdaterad: 03 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023
kor fisa
Arla ska få sina kor att fisa mer miljövänligt. (Foto: TT)

Kor rapar och fiser. Det ställer till problem genom att det ger stora utsläpp av växthusgasen metan. Nu presenterar Arla en lösning.

Kor gör mycket gott för miljön, inte minst genom att deras betande bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald.

ANNONS
ANNONS

Problemet – ur miljösynpunkt – är att de fiser och rapar och släpper ut metangas i hög omfattning.

Godkänt av EU

Nu presenterar Arla nya testresultat om det metanreducerande fodertillskottet Bovaer. Det är det första fodertillskottet som godkänts av EU för att minska metanutsläpp från kor och andra idisslare.

När Arla nu testat Bovaer på sex svenska mjölkgårdar och på drygt 2 500 kor är resultaten mycket positiva. Bovaer minskar kornas metanutsläpp med i genomsnitt 30 procent.

ANNONS
ANNONS

”Måste göra allt”

“Kossor bidrar med så mycket positivt, inte minst näringsrika livsmedel, och det vore därför olyckligt om allt fokus riktades mot vad de släpper ut. Samtidigt måste vi alla göra vad vi kan för att minska vår klimatpåverkan”, säger Tina Borgström, Arla-bonde i Ale kommun och ägare till en av de gårdar som deltagit i försöket.

“I första hand måste de fossila bränsleutsläppen minska. Men vi behöver även få ner metanutsläppen, trots att de är en del av ett naturligt kretslopp”, konstaterar hon.

40 procent från korna

Mjölkkor ger oss näringsrika livsmedel och genom sitt betande bidrar de till öppna landskap, att binda kol i marken och ökad biologisk mångfald, understryker Arla.

Men baksidan av den medaljen är det faktum att kor är idisslare, och ungefär 40 procent av mjölkgårdarnas utsläpp av växthusgaser kommer från kornas matsmältning.

Storskaligt projekt

För att minska metanutsläppen meddelade Arla för ett år sedan att ett storskaligt pilotprojekt för att testa fodertillskottet Bovaer skulle dra igång i tre av kooperativets länder – Sverige, Danmark och Tyskland.

Pilotprojektet som ska få kor att fisa mer miljövänligt pågår fram till och med maj och pausas sedan under sommaren när korna går på grönbete.

Påverkar inte mjölken

I höst tänker Arla återuppta pilotprojektet och skala upp det till att omfatta fler gårdar.

Forskningen visar att det aktuella fodertillskottet inte påverkar mjölkkvalitet eller kornas välbefinnande.

En fjärdedels tesked Bovaer, tillsatt dagligen i varje kos foder, är vad som behövs för att minska metanutsläppen med i snitt 30 procent.

Läs även: KO stämmer Arla – klimatreklam kan ha varit felaktig

Läs även: Så ska Gates få kor att prutta klimatvänligt

Läs även: Skattefritt att rapa? Inte länge till…

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.