Ozonhålet minskar fortsatt trots nya svängningar

Uppdaterad: 14 okt. 2022Publicerad: 14 okt. 2022
ozonhålet
Ozonhålet ovanför Antarktis är större än Nordamerika men är ändå på bättringsvägen. (Foto: Nasa)

Ozonhålet över Antarktis som är större än hela Nordamerika minskar fortsatt trots nya svängningar på sistone. 

ANNONS
ANNONS

Enligt Nasas uppgifter täcker ozonhålet över Antarktis nu omkring 26 miljoner kvadratkilometer – vilket är större än hela Nordamerika – och hålet har inte varit så stort sedan 2015 uppger Fortune.

Ozonhålet håller på att läkas

Trots siffrorna så håller ozonhålet dock på att läkas.

“Den övergripande trenden är förbättring. Alla data pekar på att ozonhålet håller på att läkas”, säger Paul Newman vid Nasas Goddard Space Flight Center, som undersöker ozonnedbrytning.

Anledningen till att det har svängt på sistone och att ozonhålet har svängt uppåt är ett det har funnits mycket kall luft i atmosfären. Kallt väder skapar moln som släpper fria kemikalier som klor som förstör ozonskiktet.

Utsläppen av klor och andra ozonnedbrytande kemikalier som brom har dock minskat kraftigt efter att världen antog Montrealprotokollet 1987 – vilket beskrivs som en succé på miljöområdet. Klornivåerna har minskat med nästan 30 procent jämfört med toppen för 20 år sedan.

ANNONS
ANNONS

Fortsatta hot

Trots de tidigare minskningarna så finns det fortsatta hot från kemikalier – som kan stanna kvar i atmosfären i flera årtionden. En sådan är en freon, CFC11, som ökade för några år sedan – där forskarna misstänker att de kommer från kinesiska fabriker.

Samtidigt varnar forskare för att klimatförändringarna kan hänga ihop med ökningen av ozonhålet sedan jordens yta blir varmare genom förbränningen av fossila bränslen medan den övre stratosfären då istället blir svalare.

“Det faktum att stratosfären visar tecken på avkylning på grund av klimatförändringar är ett bekymmer”, säger atmosfärsforskaren Martyn Chipperfield vid University of Leeds.

Läs även: Bara elbilar ska få köra i Stockholm

Läs även: Forskare tvistar om hur gröna biobränslen är

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.