Rapport: Om sju år tar elbilen över

Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023
Elbile
Nu är det bara sju år kvar tills dess att elbilen och fossilbilen kostar lika mycket för oss som producenter. Det hävdar i alla fall en rykande färsk rapport. (Foto: WikiCommons/Michael Movchin/Felix Müller)

Enligt en nyligen publicerad rapport kommer elbilen att ta över fordonsmarknaden lagom till år 2030. Då har priserna hamnat på samma nivå – oavsett drivmedel.

ANNONS
ANNONS

I rapporten från amerikanska Rocky Mountain Institute, RMI, förutspår man att priserna på nya elbilar kommer att fortsätta ned och möta fossildrivna bilar redan till 2030, skriver Reuters.

elbilen
John Creyts är vd på Rocky Mountain Institute och spår en allt snabbare omställning till eldrift på våra gator och vägar. (Foto: RMI)

RMI består av ett stort antal experter som arbetar oberoende och ideellt med att bevaka samt påskynda utvecklingen av teknik och kunskap som främjar övergången till grön och mer miljövänlig teknik.

Priserna har redan nu börjat närma sig varandra på vissa modeller, vilket kommer göra det mer attraktivt för konsumenten att i en snar framtid ställa el mot bensin, inte bara med miljöhänsyn.

Elbilens dyra batterier

Den stora pris-skillnaden i dag beror i stort sett uteslutande på att det fortfarande är relativt dyrt att bygga batterierna. Hela 40 procent av bilens pris består i dag av batterikostnaderna.

elbilen
Får RMI rätt i sin spådom, kommer behovet av laddstationer att öka explosionsartat. En bra bransch att framtidssatsa i. (Foto: WikiCommons/Pixabay)

Men RMI spår att den tekniska utvecklingen, med nya batteri-konstruktioner, material och programvara, kommer göra att batteri-priserna och laddningstekniken snabbt kommer bli billigare under de kommande sju åren.

Rapporten spår också att år 2030 kommer 2/3-delar av alla nya bilar som säljs, vara eldrivna.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.