Dagens PS

Oljechefens nya jobb: President för FN:s klimatmöte

Sultan
Sultan al-Jaber. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 jan. 2023Publicerad: 12 jan. 2023

Förenade arabemiraten är värd för FN:s nästa stora klimatmöte, COP28. Nu har de presenterat vem som blir president för mötet – Sultan al-Jaber, som är chef för den statliga oljejätten Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det här utnämningen går längre än att sätta räven till ansvarig för hönshuset”, säger Teresa Anderson, global chef för klimaträttvisa på ActionAid, en välgörenhetsorganisation för utveckling angående utnämningen av Sultan al-Jaber som chef för klimatkonferensen COP28.

Det är ett kontroversiellt val, eftersom han är vd för det statliga oljebolaget Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Utnämningen av framkallade en rasande motreaktion från klimataktivister och civilsamhällesgrupper, skriver CNBC.

Många uppmanade oljechefen att avsäga sig sin roll som ADNOC:s vd, och sa att det representerar en tydlig intressekonflikt med hans nya jobb som president för FN:s klimatmöte COP28.

Sultan al-Jaber är också minister för teknologi och industri i Förenade arabemiraten, samt landets särskilda sändebud för klimatförändringar.

“Förenade Arabemiraten närmar sig COP28 med en stark känsla av ansvar och högsta möjliga ambitionsnivå. Pragmatism och konstruktiv dialog måste stå i spetsen för våra framsteg”, säger Sultan al-Jaber i ett uttalande.

“FN:s klimattoppmöte är tänkt att vara ett utrymme där världen ställer förorenare till svars, men i allt större utsträckning kapas det av personer med motsatta intressen. Liksom förra årets toppmöte ser vi alltmer fossilbränsleintressen som tar kontroll över processen och formar den för att möta deras egna behov”, säger Teresa Anderson, global chef för klimaträttvisa på ActionAid enligt CNBC.

Läs även: Dubai tar bort alkoholskatt – ska locka turister

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS