Med över 6100 inställda eller delvis inställda avgångar som bakgrund ska MTR Mälartåg betala skadestånd på mångmiljonbelopp till Mälardalstrafik som ägs av sex regioner i Stockholm och Mälardalen.

ANNONS

Den som under det senaste halvåret har rest regelbundet med MTR Mälartåg har också med största sannolikhet upplevt inställda och försenade avgångar.

Men detta har inte bara drabbat resenärerna – nu får MTR betala mångmiljonbelopp i viten i form av straffavgifter till Mälardalstrafik som har avtalet med den kinesiska transportjätten MTR.

Hänvisar till avtal

Bakgrunden till dessa viten är att MTR Mälartåg inte har levt upp till det avtal som man slutit med Mälardalstrafik, varpå man nu får betala skadestånd till sin uppdragsgivare.

”Om man ställer in avgångar, till exempel om det är personalbrist eller av andra anledningar, så får man inte betalt helt enkelt”, säger Stefan Bojander som är trafik- och infrastrukturchef vid Mälardalstrafik.

Skyller på lokförarbrist

MTR i sin tur väljer att inte kommentera avtalet med Mälardalstrafik när Sveriges Radio ställer frågor om situationen. Däremot uppger man att lokförarbristen är ett stort problem för hela branschen och den huvudsakliga förklaringen till de inställda avgångarna.

Bolaget planerar en egen utbildning av 100 nya lokförare till början av hösten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Över 6000 inställda avgångar – MTR tvingas betala miljoner i vite [Sveriges Radio]

Läs även: Pilotstrejken är slut – parterna överens i natt [Dagens PS]