Dagens PS

Miljardinvestering ska leda till västvärldens största forskningsanläggning

Northvolt
Northvolt satsar rejält inom forskningen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022

Northvolt vill komma ikapp Kina och andra asiatiska länder i batteribranschen. Det vill bolaget göra genom forskning på Northvolt Labs i Västerås där det redan arbetar tusen personer. Norhtvolts vd Peter Carlsson beskriver anläggningen som västvärldens mest avancerade forsknings- och utvecklingsanläggning.

ANNONS
ANNONS

Asien leder som bekant redan i batteri-racet. Inom forskningen finns det dock fortfarande mycket att göra för att komma i kapp. Det anser i alla fall Northvolts vd Peter Carlsson som säger att Northvolt redan har satsat sex miljarder kronor på anläggningen i Västerås.

“Det gör att den sannolikt är västvärldens mest avancerade forsknings- och utvecklingsanläggning. På ett och samma campus utvecklar vi material, celler och recyklingmetoder”, säger Peter Carlsson till Di.

Produktionen ska öka rejält

Hittills har det varit mycket prat och lite action för Northvolt, men under de kommande två åren är det meningen att produktionen ska öka rejält.

Framöver är det enligt Carlsson viktigt att leda arbetet inom AI och maskininlärning, där Northvolt blickar mot techbolagen för att hitta inspiration.

”Vi har byggt upp ett digitaliseringsteam på ungefär 120 personer, där kärnan kommer från Spotify, Amazon och Apple, med flera. Många har flyttat till Sverige för att bygga datasimuleringsstöd i vår produktutveckling och bygga en datamodell av vår produktion.”

Läs även: Northvolt, Hybrit och H2Green Steel – kommer det fungera?

Läs även: Energikris en konkurrensfördel för Northvolt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS