Det råder brist på dijonsenap i Frankrike efter den torra och varma sommaren. Värmeböljan i Kanada förra året har lett till en brist på frön.

ANNONS

Det är mycket svårt att få tag på dijonsenap, även av de populära franska märkena Amora och Maille. Det har lett till tomma butikshyllor och frustration bland franska konsumenter, skriver Bloomberg.

Många butiker kämpar för att få tag på den franska favoritkryddan, som används till allt från att krydda kött till att göra färsk majonnäs. Problemet är att det helt enkelt inte finns tillräckligt mycket senapsfrön. Kanada, som förra året genomled en omfattande värmeböja, står för 80 procent av den franska importen av senapsfrön.

Ukraina, som annars står för en stor del av exporten, kan inte heller leverera.

Bunkring av dijonsenap

Eftersom allt fler har blivit medvetna om problemet förekommer också en omfattande bunkring av senap, enligt Sebastien Eteve, analytisk teamchef på NielsenIQ.

Kunder använder också sociala medier för att meddela varandra när en leverans har kommit till butiken, och delar tips på hur man överlever utan senapen.

Leverantörer har i sin tur fått införa kvoter för att undvika att bunkringen får konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Senapsförbundet i Bourgogne, där staden Dijon ligger, säger till franska medier att man kommer att få nya leveraser av senapsfrön igen i november i år. 2023 kan senapsbristen minska.

Läs också:

Extremtorka ett fortsatt hot mot Frankrikes vinskörd [Dagens PS]