Infrastrukturministern: Väldigt ljus framtid för flyget

Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) menar att el och biodrivmedel kommer göra flyget till ett av de mest klimatsmarta sätten att resa
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) menar att el och biodrivmedel kommer göra flyget till ett av de mest klimatsmarta sätten att resa. (Foto: TT)

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) ser ljust på flygets framtid, trots att EU skärpta miljökrav kommer ge högre biljettpriser.

ANNONS
ANNONS

EU vill att flyget ska använda mer biodrivmedel, det ökar flygbolagens kostnader och därmed biljettpriserna, det skulle kunna minska resandet, men infrastrukturministern säger att det blir en ökning, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Mer biodrivmedel

“Alla jag träffar lyfter fram hur viktigt flyget är för jobben och ekonomin i deras region. Nu ser vi också att flyget ställer om till att vara grönt och inom några år kommer vi att ha elflyg i luften. Så det är en väldigt ljus framtid för flyget i Sverige”, säger Andreas Carlson till SvD.

Regeringen vill minska reduktionsplikten och har nyss fastslagit att det ska bli mindre biodrivmedel till bilar. Andreas Carlson öppnar för att tillsätta en flygbränslekommission för att snabba på tillverkningen av biodrivmedel till flyget.

ANNONS
ANNONS

Elektrifiering är vägen framåt

Eftersom det är svårare att elektrifiera luft- och sjöfart anser han att det är viktigt med hållbart flygbränsle för längre flygresor. Han menar att det är elektrifiering som är vägen framåt för fordonsflottan.

Han menar att med el och biodrivmedel blir flyget “ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på”, det skriver SvD.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Flygbranschen har svårt att nå netto noll 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS