Det finska företaget Solar Foods stoltserar med att ha uppfunnit hållbar mat – eller den mest hållbara i världen. Här krävs ingen djurhållning eller odling. Men en hel massa ren elektricitet.

ANNONS

Solein heter produkten, ett proteinpulver med alla nödvändiga aminosyror som människor behöver, skriver Ny Teknik.

Det tillverkas av ”mikrober och luft” och kan tillsättas i olika matvaror för att öka proteininnehållet.

Det företaget gör är att låta en bakterie ­­– mikrob – jäsa och växa till sig. Mikroben ”föds upp”, huvudsakligen med koldioxid och kvävgas som går att extrahera ur luften, men också med syrgas och vätgas, som kräver elektrolys för att kunna framställas utan utsläpp.

Förutom det tillsätter bolaget gödningsämnen som kalcium, fosfor och kalium – något även vanliga växter behöver i en odling och som finns i jord.

Hållbar mat – men framför allt tillsats

Resultatet är ett gulbrunt proteinpulver som bolaget menar är världens mest hållbara.

Daniel Frosterud, som är GEA:s säljchef i Sverige och Finland, förklarar i Ny Teknik att det inte är ovanligt att odla livsmedel i bioreaktorer. Men i vanliga fall använder branschen kolhydrater som är framodlade i jordbruk för att få livsmedlet att jäsa. Här använder man koldioxid från luft för att göra hållbar mat.

ANNONS
ANNONS

Att helt livnära sig på helt pulvret är dock ingen god idé – bolaget ser snarare en marknad för det som tillsats i vegetariska livsmedel eller djurfoder.

Läs också:

Vete odlat inomhus ger mycket högre avkastning [Dagens PS]