Man brukar tala om att ”go bananas”. Det handlar det inte om här. Här handlar det om att gå ananas. Eller rättare sagt gå på ananas…

ANNONS

Frida Grundström fick en idé för fyra år sedan, en idé som kanske inte alla skulle ha fallit pladask för vilket hon gjorde. Det handlade om att göra något med ananas som råvara.

Ensam i Europa om ananas

Så långt är det naturligtvis ingen som höjer på ögonbrynen eller viftar med tårna. Men det Frida Grundström valde var att göra veganska barnskor av ananasfibrer. Nu är hennes företag Babymocs etablerat och, kanske mindre förvånande, ensamt i Europa inte bara om att tillverka barnskor av ananas utan även som det enda veganska märket för barnskor i Europa.

”Jag gjorde en omvärlds- och behovsanalys och såg att det inte fanns så mycket veganska barnprodukter, berättar Frida Grundström om bakgrunden. En popup-butik på Södermalm blev nästa steg för Frida och Babymocs och det slog väl ut”, säger hon.

”Skor är en produkt man gärna klämmer och känner på. Det gäller väl, antar man, inte minst om de är gjorda av ananas och möjligen kan en ökad volym även ge vissa skalfördelar.”

Nu flyttar Babymocs till en större butik på Söder och säljer i Europa via Ankorstore och lokala återförsäljare.

”Vi får mindre marginal, men kapar frakterna och spar miljön”, sammanfattar Frida Grundström.

Affärsidén kan vara fruktsam

Först kapar man dock frukterna. Men innan någon ens hinner ens fundera på att skoja om saken landar Vegconomist ett ”Aera är ett lyxigt varumärke som tillverkar hållbara och veganska italienska skor. Företaget grundades av Tina Bhojwani, en tidigare chef på Dolce & Gabbana och Donna Karan”.

ANNONS
ANNONS

“We believe that luxury is not a new pair of shoes – it is clean water and fresh air,” säger Area självt på sin webb om de veganska skorna som än så länge bara säljs i USA.

Frida Grundströms affärsidé kan alltså både vara i högsta grad fruktsam – och ge goda möjligheter att sko sig…

Läs även: Unwasted: Vegansk väskkollektion gjord på druvskal [Dagens PS]