Dagens PS

Förbränning av världens fossila bränslen ger global katastrof

Scen ur Hollywoodfilmen The day after tomorrow, som handlar om klimathotet. En ny analys har funnit att om världens fossila bränslereserver bränns skulle det ge katastrofala miljöeffekter som värmeböljor, torka och översvämningar.
Scen ur Hollywoodfilmen The day after tomorrow, som handlar om klimathotet. En ny analys har funnit att om världens fossila bränslereserver bränns skulle det ge katastrofala miljöeffekter som värmeböljor, torka och översvämningar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 sep. 2022Publicerad: 20 sep. 2022

Om regeringar tillåter att identifierade reserver av kol, olja och gas utvinns och används skulle de utsläpp de orsakar skapa en katastrofal global uppvärmning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny analys har funnit att om världens fossila bränslereserver bränns kan det släppa ut 3,5 biljoner ton växthusgaser, vilket är mer än vad som släppts ut sedan den industriella revolutionen startade, det rapporterar The Guardian

Så stora utsläpp av växthusgaser skulle orsaka en global katastrof. Bland alla länder finns tillräckligt med fossila bränslen för att överskrida koldioxidbudgeten sju gånger om, vilket skulle ge katastrofala värmeböljor, torka, översvämningar och andra miljöeffekter som aldrig tidigare har upplevts av människor.

USA och Ryssland har stora bränslereserver

Det som beskrivs som den offentliga databasen för produktion av fossila bränslen täcker cirka 75 procent av den globala energiproduktionen.

Databasen avslöjar att USA och Ryssland båda har tillräckligt med fossila bränslereserver för att på egen hand använda upp världens återstående koldioxidbudget innan planeten värms upp med 1,5 grader eller mer.

ANNONS

Senaste nytt

Begränsar inte utvinningen av fossila bränslen

Regeringar har kommit överens om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, men har inte aktivt stoppat utvinningen av fossila bränslen.

“Ni har regeringar som utfärdar nya licenser eller tillstånd för kol som är helt frikopplade från deras egna klimatåtaganden”, säger Mark Campanale till The Guardian, han är grundare av Carbon Tracker Initiative, som lanserar det nya Global Registry of Fossil Fuels med Global Energy Monitor.

Kan bara släppa ut 400 till 500 miljarder ton

ANNONS

För att vi ska kunna nå målet att undvika uppvärmning på 1,5 grader har forskare uppskattat att världen nu bara kan släppa ut 400 till 500 miljarder ton växthusgaser.

För att nå dit behöver utsläppen minskas med ungefär hälften under det här decenniet för att sedan nollställas helt i mitten av 2000-talet.

USA och Ryssland

USA har potential att släppa ut 577 miljarder ton växthusgaser. President Joe Biden har lovat att ta itu med vad han kallar för ett existentiellt hot mot mänskligheten, men hans administration har fortsatt att ge hyreskontrakt för olje- och gasborrning.

Ryssland har tillräckligt med identifierade fossila bränslen för att släppa ut 490 miljarder ton växthusgaser och för närvarande utvecklas projekt som kommer släppa ut 11 miljarder ton.

Kina, Indien och Australien har också tillräckligt med fossila bränslereserver för att kunna driva planeten till en klimatkatastrof.

Inget åtagande om att minska förbränningen

Medan länder i Paris klimatavtal år 2015 enades om att stävja den globala uppvärmningen, gavs inget åtagande om att faktiskt minska den primära orsaken till den klimatrelaterade nödsituationen, förbränningen av fossila bränslen, det skriver The Guardian.

Vill du läsa de senaste nyheterna om hållbarhet, ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: 1,5 graders uppvärmning om fyra år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]