Sannolikheten för att världen ska överskrida den gräns för uppvärmning som vi har satt upp har ökat avsevärt, enligt en ny analys. Det skriver BBC.

ANNONS

Det råder 50 procents risk för att världen passerar 1,5 graders uppvärmning de kommande fem åren, enligt brittiska meteorologer. Överskridandet skulle I så fall vara tillfälligt för den här gången, men just nu rusar temperaturer snabbare än vad som är önskvärt.

2022-2026 kommer sannolikt att bli en rekordvarm period, enligt Met Office, Storbritanniens motsvarighet till SMHI. 2015 hade jordens medeltemperatur för första gången gått över 1 grad jämfört med förindustriella nivåer. Samma år beslöt världens länder att ändra sina klimatmål, och att gränsen för när jordens temperaturökning inte längre skulle ligga på 2 grader utan 1,5.

Uppvärmning snart vid gränsen

Nu har vi kommit till ett stadie där den gränsen ligger bara några år fram i tiden, och det är mycket sannolikt att gränsen nås inom de närmaste fem åren. Det kommer sannolikt att hända under ett så kallat El Niño-år, då särskild uppvärmning över Stilla havet brukar påverka vädret globalt.

Problemen med att stadigvarande överskrida 1,5 graders uppvärmning är att det sätter igång uppvärmningsprocesser som ligger bortom mänsklig kontroll. Jorden kan gå in i ett stadie där uppvärmningen i sig frigör mycket kol genom metanläckage från upptinad tundra och koldioxidid från skogsbränder exempelvis.

Enligt de brittiska forskarna innebär ett temporärt överskridande av gränsen 1,5 grader inte att vi stadigvarande hamnar över den nivån. Men så länge som utsläppen av koldioxid fortsätter kommer temperaturen att öka, och vi ligger nära en permanent temperaturökning på mer än 1,5 grader.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

”Sista chansen”: Världens klimatforskare larmar [Dagens PS]
Sol och vind: Fortfarande chans för Parisavtalet [Dagens PS]