Dagens PS

FN: Klimatutsläppen över 20 gigaton för höga

Irland klimat
Att minska utsläppen kommer innebära en saftig nota för Irland. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

En ny rapport från FN varnar för att världen inte vidtar de åtgärder som behövs för att undvika allvarliga klimatstörningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länders klimatlöften om minskade utsläpp räcker inte till, även om löftena uppfylls är klimatutsläppen 20 gigaton högre än de behöver vara för att undvika en klimatkatastrof, det framgår av en FN-rapport, det rapporterar Sky News.

FN:s globala inventering

FN har granskat löftena från de länder som undertecknade Parisavtalet år 2015 och som åtog sig att minska sina utsläpp i linje med målet om 1,5 grader.

FN har sammanställt graskningen i en “global inventering” som ska ligga till grund för diskussioner vid klimattoppmötet COP28 i Dubai i december.

Granskningen visar att utsläppen av växthusgaser måste minska mycket snabbare om den globala temperaturökningen ska hållas inom 1,5 grader.

Sedan förindustriell tid har temperaturen hittills ökat med nästan 1,2 grader, men forskare oroas över växande tecken på atmosfärisk störning.

Löftena räcker inte till

Enligt FN-rapporten är länders klimatlöften om minskade utsläpp otillräckliga, utsläppen är fortfarande 20,3 till 23,9 gigaton högre än de behöver vara för att temperaturen inte ska öka med mer än 1,5 grader till 2030.

Rapporten uppmanar världens ledare att fasa ut all orenad olja, gas och kol och den säger att all avskogning måste upphöra till 2030.

Ani Dasgupta, chef för World Resources Institute, menar att det finns några ljuspunkter värda att fira, som det snabba upptaget av förnybar energi och de senaste årens elfordon.

“Men totalt sett finner rapporten att det finns fler luckor än framsteg, luckor som bara kan raderas genom transformationsförändringar över system som energi, mat, mark och transporter”, säger han till Sky News.

“Framtiden för vår planet beror på om nationella ledare använder denna skarpa bedömning som en katalysator för modig systemomvandling”, fortsätter han till Sky News.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Här fortsätter klimatutsläppen som vanligt

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS