Flygplansjätten satsar på genomskinliga tak – se stjärnorna under resan

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
Så här kan framtidens Airbus-kabiner se ut. (Foto: Airbus)
Så här kan framtidens Airbus-kabiner se ut. (Foto: Airbus)

Snart kan de bli möjligt att se stjärnorna eller bara få in naturligt ljus under flygresan. Det uppger flygplansjätten Airbus som storsatsar på sitt nya koncept Airspace, som bland annat innefattar genomskinliga tak i kabinen.

ANNONS
ANNONS

Snacka om en konkurrensfördel som heter duga. Att under flygresan kunna stirra ut i rymden på stjärnorna, eller bara ta in lite naturligt ljus mitt på dagen. Det kan bli aktuellt efter 2035 när Airbus planer kring sitt koncept Airspace ska bli verklighet, skriver Robb Report. 

Airbus vill pressa utsläppen

Flygplanstillverkaren Airbus samarbetar med en rad flygbolag och techbolag för att utforma framtidens kabiner. Det handlar om genomskinliga tak och kabiner som väger betydligt mindre – så att sektorn därmed kan pressa ner sina koldioxidutsläpp. Airbus vill bland annat använda nya lättare material och ha förbeställning av mat, vilket avsevärt minskar både vikt och avfall.

ANNONS
ANNONS

Mer långsiktigt tänk

Bolaget säger att den nya “bionic-designen” i kabinen kommer minska flygplanens vikt med hela 40 procent och därmed kräva mindre bränsle. Materialen ska gå att reparera, återvinna och återanvända. Så det är alltså slut med det kortsiktiga tänket som ofta genomsyrar flygindustrin och som ofta kritiseras för att inte ha tillräckligt med återanvändning.

Även om det dröjer några år till Airbus lyckas implementera sitt nya koncept fullt ut genom sin kommande flygplansflotta så ska man redan i år börja se över sina existerande kabiner, och göra justeringar i dem. Jätten kommer avslöja mer om planerna vid en stor flygmässa i Hamburg nästa vecka.

Läs även: Airbus testar vätgasdriven motor på A380

Läs även: Klimatarbetet: Miljarder försvinner till choklad och kolkraftverk

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS