Blastr Green Steels satsning kan bli Finlands största industri-investering någonsin. Det norska företaget har planer på att bygga ett stålverk i Joddböle, Ingå, där Fortums gamla kolkraftverk låg.

ANNONS

Norska Blastr Green Steels vill bygga stålverk i Finland, och det handlar om en investering på i runda slängar fyra miljarder euro (drygt 44,5 miljarder kronor) uppger Svenska Yle.

Fortum äger tomten där det planerade stålverket kan komma att byggas, och Blastr Green Steel har redan gjort en avsiktsförklaring för den enligt Blastr Green Steels vd Hans Fredrik Wittusen.

Råvara från Norge

Blastr Green Steel planerar att frakta råvaran järnpellets sjövägen från Norge, och stålverket ska kunna producera 2,5 miljoner ton stål per år. Enligt Svenska Yle uppskattar man att stålverket ger 1 200 jobb.

Målet är att produktionen ska vara i gång under senare delen av 2026.

Positivt för hela Finland

”Blastrs ankomst till Finland är ett resultat av nordiskt samarbete, och stärker det ytterligare”, säger Markku Kivistö, chef för Industry Cleantech, Invest in Finland enligt ett pressmeddelande från Blastr.

Än så länge är det en bit kvar att gå innan man är i mål. Nu väntar förhandlingar med finska Arbets- och näringsministeriet, som anser att det är ett lovande projekt.

Finansiera investering

Blastr Green Steel ska göra en detaljerad lönsamhetskalkyl – och hitta finansiering för sin investering.

ANNONS
ANNONS

Enligt vd Hans Fredrik Wittusen ska finansieringen komma dels från kapitalmarknaden, och dels från lån. Ett slutgiltigt beslut om investering kommer inte förrän i början av 2025, enligt Svenska Yle.

Läs även: Professorns skratt efter fiaskot med finska kärnkraftverket [Dagens PS]

Läs även: Tyskland nationaliserar Uniper för att undvika energikollaps [Dagens PS]