Ekonomiskt förödande El Niño kan drabba världen i år

Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023
Prognoser pekar på att El Niño kan slå till i år, något som både ger såväl ökad värme som torka och översvämningar, som i sin tur får stora ekonomiska konsekvenser
Prognoser pekar på att El Niño kan slå till i år, något som både ger såväl ökad värme som torka och översvämningar, som i sin tur får stora ekonomiska konsekvenser. (Foto: TT)

Det finns tecken på att det sporadiska väderfenomenet El Niño, som förknippas med ökad värme, torka eller nederbörd, kan inträffa i år.

ANNONS
ANNONS

När El Niño slår till blir det såväl varmare som torrare och blötare och det kan bli dyrt, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Ekonomiska konsekvenser i åratal

Nu pekar flera prognoser på att El Niño kan slå till i år, enligt en ny studie kan tiotals miljarder kronor gå förlorade flera år i efterhand.

Effekterna av väderfenomenet kan bli förlorade skördar, översvämningar och minskade fiskbestånd som innebär tiotusentals miljarder i förlorade inkomster.

Studien visar att de ekonomiska konsekvenserna märks av flera år efter att väderfenomenet har avtagit.

ANNONS
ANNONS

Tillväxten mattades av fem år efteråt

Tidigare har studier visat att El Niño ger minskad ekonomisk tillväxt och att det i närtid ger variationer i råvarupriser.

Effekterna på längre tid är dock relativt outforskade varför forskare från Dartmouth tittade på den globala ekonomin decennierna efter El Niño 1982–1983 och 1997–1998.

Studien indikerar att den ekonomiska tillväxten mattades av under mer än fem år efter de två perioderna med El Niño, som då, enligt forskarnas beräkningar, kostade världsekonomin 42 600 miljarder, respektive 59 300 miljarder kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny extremvärme skapar kaos i världen 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.