Dubai vill hänga på i det gröna racet och har planer på att bygga en slags miljövänlig ”cykelmotorväg inomhus som sträcker sig över staden i nästan tio mil.

ANNONS

Meningen är att ”The Loop” som projektet kallas eftersom det går som en båge genom Dubai, kommer vara en fossilfri inomhus-väg för gående och cyklister, som sträcker sig över knappt tio mil, och där träd och annan växtlighet även ska locka djur som fåglar och insekter, skriver CNN Travel.

Dubai satsar grönt

Dubai, som inte direkt är känt för gröna projekt, vill ändra på den uppfattningen, och satsa på hållbarhet för att hänga med andra moderna städer världen över.

Baharash Bagherian är vd för det Dubai-baserade företaget URB som vill leda den gröna vågen i ökenstaden.

”Hela världen går mot en grönare ekonomi”, säger han och tillägger:

”De starkaste ekonomierna är de som övergår till hållbarhet så snabbt som möjligt genom projekt som detta.”

Grödor som tål saltvatten

The Loop kommer enbart ha fossilfria transporter och en biogasanläggning kommer producera energi från organiskt avfall, samtidigt som delar av projektet kommer ligga under jord – för att naturligt hållas svala. Grödor som tål saltvatten kommer odlas i anläggningen, eftersom färskvatten är en bristvara i Dubai.

Om förslaget går igenom ska det vara färdigbyggt 2040 och då ingår även ett annat projekt som går under namnet ”Agri Hub” som går ut på att informera allmänheten hur det går till att odla hållbart.

ANNONS
ANNONS

”Det kommer att öppna människors sinnen”, säger Baharash Bagherian.

Dubai
Dubai vill inte halka efter i det gröna racet världen över, utan planerar fossilfria transportleder för gående och cyklister. (Foto: URB)

Läs även: Dubai drar in stora pengar på ryska bostadsköp [Dagens PS]

Läs även: Dubai satsar på att fördubbla ekonomin [Dagens PS]