Dagens PS

Klimatmötet: Miljarder satsas men håller löftena?

COP28
En aktivist "Sustaina Claus" vid COP28 som protesterar mot att lovorden ofta inte leder till något i verkligheten. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 07 dec. 2023

Klimatmötet COP28 pågår för fullt och länderna har redan lovat en rekordsumma till en rad olika projekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan innan COP28 startade i Förenade Arabemiraten kom det kritik mot klimatmötet eftersom det fanns uppgifter om att värdlandet hade för avsikt att öka sin oljeproduktion, bland annat genom att hålla sådana diskussioner bakom kulisserna, parallellt med klimatmötet.

Samtidigt pågår arbetet för deltagarländerna med att hitta hållbara lösningar för att minska de globala utsläppen och samtidigt återställa naturen. Sverige är ett av länderna som redan har skrivit på ett kärnkraftsavtal – som ska tredubbla världens energiuttag från kärnkraft till 2050.

Lovord vid COP28

Det ska dock påpekas att det fortfarande inte är bindande avtal det rör sig om, utan lovord från världens ledare och länder.

Hittills har länderna gemensamt skrapat ihop 83 miljarder dollar under mötets fem första dagar.

Värdlandet har redan tagit på sig ledartröjan och sagt att man ska investera 30 miljarder dollar i en ny fond som backar upp klimatprojekt över hela världen.

Även Världsbanken tänker öppna upp plånboken rejält, och uppger att nästan hälften av sina utlånade pengar kommer vara klimatrelaterade framöver.

ANNONS

Senaste nytt

Metan i fokus

ANNONS

Metan har legat högt på dagordningen i Förenade Arabemiraten. En rad filantroper har lovat att de ska skänka nära en halv miljard dollar till ländernas arbete med att försöka minska användningen av den potenta växthusgasen.

I Brasilien, som tidigare sett Amazonas skövlas rekordsnabbt under Jair Bolsonaros styre, råder numera nya betydligt grönare tongångar. Nu lovar landet att återskapa regnskog och annan förstörd mark under de närmaste åren, till en summa av drygt 200 miljoner dollar.

Kommer det att hålla?

I klimatdiskussioner kommer ofta frågan hur utvecklingsländerna ska kunna hänga med i omställningen, och vem som ska betala för deras fossilfria utveckling.

Under COP28 visar Danmark vägen genom det danska investeringsföretaget Copenhagen Infrastructure Partners – som satsar tre miljarder dollar på en fond – som ska bygga upp hållbara projekt i låg- och medelinkomstländer, berättar Reuters.

Medan lovorden strömmar ut från klimatmötet, återstår det att se om de håller hela vägen i mål.

Läs även:

Så drabbas vi av klimatförändringarna – Dagens PS

ANNONS

Så ska blå ekonomi rädda klimatet – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS