Tyska bolaget Wasser 3.0 har kommit på en metod som renar havet på mikroplast – genom en specialutvecklad gel.

ANNONS

Att mikroplast förorenar vår miljö är ingen nyhet, de finns i många produkter som tandkräm och spolas orenat direkt ut i havet där de samlas i organismer – och till slut även i oss.

Ett svårlöst problem

Forskare uppskattar att det finns minst 14 miljoner ton mikroplast på havsbotten, och detta har fram tills nu varit ett svårlöst problem, skriver CNN.

Det tyska bolaget Wasser 3.0 grundades för två år sedan av forskaren Katrin Schuhen och hon har kommit på att tillsätta en särskild hybrid-kiselgel till vatten som drar ihop mikroplaster till klumpar som sedan lätt kan plockas bort eftersom de flyter upp till ytan.

Innan mikroplast når havet

Så metoden kan därmed användas i vatten – innan plasten når havet – i till exempel avloppsvatten.

”Tekniken för borttagning är väldigt enkel”, uppger Katrin Schuhen.

Hybridkiselgelen består av silikonbaserade giftfria kemikalier och tekniken används redan vid reningsverk för avloppsvatten i tyska Landau-Mörlheim.

Wasser 3.0 är icke vinstdrivande och lägger alla inkomster på ny forsking, medan Katrin Schuhen är säker på att hennes produkt kan bidra till att lösa det globala problemet med mikroplast, eftersom uppfinningen handlar om en sådan enkel och billig lösning.

ANNONS
ANNONS

”Vårt uppdrag är att säkerställa världens vattenförsörjning.”

Läs även: Chalmers: Avfall blir plast utan miljöpåverkan [Dagens PS]

Läs även: Nya projekt med fartyg som rensar havet från plast [Dagens PS]