Astronauter från den internationella rymdstationen ISS har börjat undersöka jordens utsläpp av växthusgasen metan med ny teknik. På så vis har man kunnat identifiera 50 stora ”super-utsläppare” över hela jordklotet. Men tekniken upptäcktes av misstag.

ANNONS

Egentligen installerades den nya mjukvaran på ISS för att undersöka luftburet damm och dess roll i klimatsystemet. Väl på plats märkte emellertid astronauterna att utrustningen också kunde synliggöra den kemiska sammansättningen i metan, skriver The Byte.

Under sommaren har man använt utrustningen för att systematiskt undersöka metanutsläppen på jorden. Det är en mycket potent växthusgas, 25 gånger mer inneslutande än koldioxid.

Man kunde då identifiera ett antal platser på jorden som släpper ut extra mycket metan. Nasa publicerar bland annat satellitbilder från Mexiko, Iran och Azerbajdzjan.

Astronauter avslöjar stora källor

Men metanutsläpp blir konsekvensen vid olika sorters olje- och gasutvinning och i samband med jordbruk, vilket förekommer på många fler platser

Nu när byrån vet hur goda möjligheter EMIT-programmet har att övervaka metanutsläpp, så säger man sig vilja använda dem mer.

ANNONS
ANNONS

”Att begränsa metanutsläppen är nyckeln till att begränsa den globala uppvärmningen. Denna spännande nya utveckling kommer inte bara att hjälpa forskare att bättre lokalisera var metanläckage kommer ifrån, utan också ge insikt om hur de kan åtgärdas – snabbt”, skriver NASA:s Bill Nelson i myndighetens rapport.

Läs också:

Nasa-chefen: Upprätta gruvor på månen [Dagens PS]