Nasa-chefen Jim Bridenstine säger att man under detta århundradet kan börja utvinna sällsynta jordartsmetaller från månen och han ser det som ett av många exempel på hur företag kan dra nytta av rymdutforskning. Det rapporterar CNBC.

ANNONS

”Det kan finnas ton och åter ton av platinametaller på månen, sällsynta jordartsmetaller, som har ett otroligt värde på jorden”, beskriver Bridenstine i en intervju med CNBC.

Jordartsmetallerna är en het potatis i det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Mer än 80 procent av USA:s import av metallerna kommer nämligen från Kina. Jordartsmetaller används i bland annat elbilar, militär utrustning och teknikprylar.

Nasa har blivit allt mer beroende av privata företag och är nu bara ett av många bolag som satsar på rymden. Detta tror Bridenstine kommer påskynda och hjälpa företaget att snabbare än tidigare planerat skicka människor till månen.

ANNONS
ANNONS

Under guidning från Vita huset har Nasa fått i uppdrag att senast 2024 skicka astronauter till månen under sitt program kallat Artemis.