Dagens PS

Amazon investerar 11 miljarder i ellastbilar i Europa

Amazon investerar 11 miljarder i ellastbilar i Europa
Volvo Trucks är ett av de svenska företag som tillverkar helelektriska lastbilar. (Foto: Volvo)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Amazon investerar motsvarande 11 miljarder kronor på marknaden för ellastbilar i Europa. Företaget vill utöka sin lastbilsflotta, men också utveckla infrastrukturen för laddning av elfordon i Europa.

ANNONS
ANNONS

Amazon lägger stora pengar på att nå sin net-zero-vision i Europa. Mer än 1 miljard euro, motsvarande 11 miljarder kronor, investerar man under de närmaste fem åren.

Dels gäller det fordon, både lätta och tyngre ellastbilar, men pengarna går också till att utveckla pakethubbar med låga utsläpp.

Amazon uppmuntrar utvecklingen

De miljarder Amazon satsar i Europa är enligt företaget också till för att uppmuntra innovation inom transportsektorn, och att utveckla laddningsinfrastrukturen.

Amazon har sedan tidigare 3 000 nollutsläppsfordon för sista-milen-leveranser i Europa. De levererade enligt Reuters mer än 100 miljoner paket förra året. I den nya satsningen vill man köpa mer än 1 500 tunga lastbilar, för medellånga leveranser till pakethubbarna.

Svenska företag aktuella?

De svenska företag som kan tänkas vara med och tävla om jätteordern från Amazon är Volvo Lastvagnar, Scania, Volta Trucks och Einride. Ellastbilsmarknaden är ett riktigt getingbo, med ett antal startups över världen som slåss med de etablerade tillverkarna.

Amazons största order har hittills gått till Rivian, som ska leverera 100 000 fordon fram till 2025. Jätteföretaget siktar på att att uppnå sin net-zerovision år 2040, enligt Reuters.

ANNONS

Läs även: Volta Trucks ellastbilar rullar snart i Paris 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS