Amazon investerar motsvarande 11 miljarder kronor på marknaden för ellastbilar i Europa. Företaget vill utöka sin lastbilsflotta, men också utveckla infrastrukturen för laddning av elfordon i Europa.

ANNONS

Amazon lägger stora pengar på att nå sin net-zero-vision i Europa. Mer än 1 miljard euro, motsvarande 11 miljarder kronor, investerar man under de närmaste fem åren.

Dels gäller det fordon, både lätta och tyngre ellastbilar, men pengarna går också till att utveckla pakethubbar med låga utsläpp.

Amazon uppmuntrar utvecklingen

De miljarder Amazon satsar i Europa är enligt företaget också till för att uppmuntra innovation inom transportsektorn, och att utveckla laddningsinfrastrukturen.

Amazon har sedan tidigare 3 000 nollutsläppsfordon för sista-milen-leveranser i Europa. De levererade enligt Reuters mer än 100 miljoner paket förra året. I den nya satsningen vill man köpa mer än 1 500 tunga lastbilar, för medellånga leveranser till pakethubbarna.

Svenska företag aktuella?

De svenska företag som kan tänkas vara med och tävla om jätteordern från Amazon är Volvo Lastvagnar, Scania, Volta Trucks och Einride. Ellastbilsmarknaden är ett riktigt getingbo, med ett antal startups över världen som slåss med de etablerade tillverkarna.

ANNONS
ANNONS

Amazons största order har hittills gått till Rivian, som ska leverera 100 000 fordon fram till 2025. Jätteföretaget siktar på att att uppnå sin net-zerovision år 2040, enligt Reuters.

Läs även: Volta Trucks ellastbilar rullar snart i Paris [Dagens PS]