Den kände entreprenören skulle lägga av men avslöjar i stället nytt projekt i intervju med abrupt slut på Dagens PS. ”Det blir ett 40-tal hotell utmed vägarna”, berättar Bert Karlsson.

I somras hette det att 73-årige Bert Karlsson slutar efter 50 år som entreprenör.

Men det har han tydligen glömt för när Dagens PS frågar om han inte lagt av låter Bert Karlsson bara förvånad.

”Nej, nej nej – var har du fått det ifrån?”

Det stod så i tidningen.
”Jaså, det där…jag har lämnat över en del till mina barn (Joakim och Johanna, reds.anm), men jag jobbar lika mycket som förut.”

Bert Karlsson, här på en bild från 1999, har gjort det mesta under sina 50 år som entreprenör. Nu har han "stora grejer på gång" igen, berättar han i intervjun med Dagens PS. (Foto: TT)
Bert Karlsson, här på en bild från 1999, har gjort det mesta under sina 50 år som entreprenör. Nu har han ”stora grejer på gång” igen, berättar han i intervjun med Dagens PS. (Foto: TT)

”Jag har stora grejer på gång”, säger Bert Karlsson entusiastiskt och berättar att planen är att bygga ett 40-tal hotell utmed vägarna i Sverige.

Det rör sig om en investering på sikt på hundratals miljoner kronor, förklarar han, och hotellprojektet är en utveckling av hans redan etablerade affärsidé Rullebo, småhus på hjul, och som han anser är en lösning på bostadskrisen i Sverige.

”Håller på att kapsejsa”

”Vi bygger i ett helt annat segment än andra aktörer. Vi har gjort ett bostadsområde i Åby där kommunen köpt våra hus på hjul, det är en upphandling på fyra år, vi bygger hela samhällen med lekplatser, trädgårdar och allt”, förklarar Bert Karlsson.

”Hela bostadsmarknaden håller ju på att kapsejsa. Bygger du ett hus i storstan kostar det 100.000 kronor kvadratmetern. Våra hus på hjul har helt andra priser, vi bygger för 5.000 kronor per kvadrat.”

Enligt Bert Karlsson går affärerna lysande. Han uppger att Rullebo i dag har åtta försäljningsställen i landet, det senaste i Sälen.

Bert Karlsson tjänade storkovan på sina asylboenden åt statliga Migrationsverket. Lika lyckosamt har det inte varit för honom att avveckla flyktingverksamheten. (Foto: TT)
Bert Karlsson tjänade storkovan på sina asylboenden åt statliga Migrationsverket. Lika lyckosamt har det inte varit för honom att avveckla flyktingverksamheten. (Foto: TT)

”Jag var tvungen att börja om på nytt efter flyktingförläggningarna”, säger Bert Karlsson, som investerat i sina villavagnar ur egen ficka för att slippa bankerna, som är ovilliga att ge bostadslån till hus på hjul.

Men Bert Karlsson är övertygad om att hans satsning håller. Hotellprojektet – hans senaste affärside – är tänkt att starta i liten skala och sedan växa.

Camping och matfabrik

”Vi bygger ett hotell i taget”, förklarar den frispråkige egenföretagaren, som även mångmiljoninvesterat i sin camping Ursand Resort & Camping AB, som i marknadsföringen kallas ”Vänerns riviera” och där han hoppas på 50 miljoner kronor i årlig försäljning .

ANNONS
ANNONS

Bert Karlsson gör på nytt business även i matsvängen. Food Company, som är ett dotterbolag till Bert Karlssons företag Jokarjo, producerar färdig mat till bland annat dagligvaruhandeln och vägkrogar, men även kommunala verksamheter.

”Vi håller på utvecklar matfabriken. Vi gör bland annat Sveriges bästa kebab”, hävdar Bert Karlsson.

Tidigare drev han som bekant asylboenden åt Migrationsverket och cashade hem åtskilliga miljoner kronor i vinst. Det var en lukrativ bransch under ett par år men det blev dyrt när verksamheten sedan skulle avvecklas.

”Det sa jag redan från början och det är det vi har drabbats av. Nu har vi tvingats stämma Migrationsverket på 29 miljoner kronor i utebliven ersättning och vi har ett antal andra ärenden där vi jobbar för att nå förlikningar. Vi får se hur det går”, sade Bert Karlsson till Di i somras.

Klick – så är intervjun slut

Dagens PS hinner inte ställa några frågor om hur det gått med de här processerna.

Helt plötsligt, mitt under vårt samtal, säger Bert Karlsson:

”Hej då. Nu måste jag gå och handla.” (klick)

I somras invigde Bert Karlsson ett nytt minimuseum om musikbolaget Mariann Records på sin camping Ursand Resort & Camping utanför Vänersborg. (Foto: TT)
I somras invigde Bert Karlsson ett nytt minimuseum om musikbolaget Mariann Records på sin camping Ursand Resort & Camping utanför Vänersborg. (Foto: TT)
Inför valet 2018 jobbade Bert Karlsson som valarbetare åt KD, bland annat coachade han partiledaren Ebba Busch Thor. (Foto: TT)
Inför valet 2018 jobbade Bert Karlsson som valarbetare åt KD, bland annat coachade han partiledaren Ebba Busch Thor. (Foto: TT)

Namn: Bert Willis Karlsson, Skara-Bert
Ålder: 73 år (Bert fyller 74 år på midsommarafton 2019)
Yrke: Entreprenör
Bor: Villa i Skara
Familj: Fru Britt-Marie Viola Karlsson, 72 år, och barnen Joakim, 51, och Johanna, 41.
Historia: Bert Karlsson startade sin bara som framgångsrik affärsman redan som tonåring då han sålde lampskärmar, tillverkade i barndomshemmets källare. Vid 25 års ålder hade han en livsmedelsaffär i centrala Skara och ett 20-tal anställda. Han öppnade sedan bingohallar och blev miljonär. Under sina 50 år som entreprenör har han varit – bland mycket annat – skivbolagsdirektör (dansbandet Vikingarna är den i särklass största försäljningssuccén), nöjesparksdirektör (Skara sommarland), förläggare, drivit köpcentrum, flyktingförläggningar och nu camping, matfabrik och sitt rullande hus- och hotellprojekt. Han har även en egen Youtubekanal, Berts värld, där han snackar politik och nyhetshändelser. Inför valet 2018 var han valarbetare åt och valstrategisk coach åt Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. Bert Karlsson satt själv i riksdagen 1991-1994. Han var partiledare för och medgrundare av Ny demokrati.

Läs mer om Bert Karlssons bakgrund.

Läs även: Bert Karlsson: ”Det här är värst av allt” [DagensPS.se] >

Läs vidare: Bert Karlsson hämnas: Anmäler 15.000 företag [DagensPS.se] >

Läs också: Bert Karlsson utsatt för kupp av storbedragare [DagensPS.se] >