När den globala återhämtningen från finanskrisen fyller 10 år i januari nästa år kommer det knappast att firas; vägen tillbaka har varit historiskt lång – och tagit ovanligt lång tid att vandra. 

Det skriver Ruchir Sharma i en debattartikel i The New York Times. Sharma är tillväxtmarknadschef och global chefsstrateg på Morgan Stanley Investment Management, och han menar att de system som implementerades för att återhämta världsekonomin numera hämmar densamma.

”Om världen var platt och kvickfotad år 2008, så är den i dag tjock och långsam”, skriver Sharma. Det aggressiva tryckandet av pengar och de protektionistiska lagförslag som klubbades igenom världen över när finanskrisen slog till har gjort den globala ekonomin seg – och därför har tillväxten under återhämtningen konsekvent legat en procentenhet under det normala.

ANNONS
ANNONS

Låga räntor har gjort stora företag större, och har hjälpt döende företag att hålla sig vid liv, menar Sharma. De företagen kallas nu för ”zombies”; de gör inte tillräckligt med vinst för att täcka sina utgifter, men de överlever tack vare budget-dribbel och omfinansiering av sina lån. Enligt artikeln är det i dagsläget hela 12 procent av världens börsnoterade bolag som kan klassificeras som ”zombies”.

Statliga räddningspaket var aldrig tänkta att elda på tillväxten i all evighet, avslutar Sharma. En värld utan lågkonjunktur existerar inte – dipparna behövs, precis som skogsbränder kan rensa bland de döende växterna och bana väg för nya skott att växa till sig; det är dags att låta de döende företagen dö.