Dagens PS

Zelenskyj vill ha JAS 39 Gripen – Saabs aktie rusar

JAS 39 Gripen
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill ha JAS 39 Gripen mest av allt. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 feb. 2023Publicerad: 10 feb. 2023

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj riktade sig direkt till Sverige för att be om stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Då rusar försvarsbolaget Saab på börsen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Av alla världens stridsflygplan är det just svenska Saabs JAS 39 Gripen som står högst på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs önskelista.

MISSA INTE: Nya skattefällan: Att gå i pension vid 66

Men Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säger nej.

“Han vill gärna ha mer av allting. Så jag kände igen den listan ganska väl”, säger han till TT (länk till SVT) från EU-toppmötet i Bryssel, som också Zelenskyj besöker.

“Vi har ett mycket stort behov av de flygplan som vi har själva. Vi har ett mycket vasst flygvapen, men det är inte ett stort flygvapen. Det är det starkaste skälet”, säger Ulf Kristersson.

Han menar att man måste betrakta det spända säkerhetsläget som råder i och med att Sverige ansökt om medlemskap i Nato, men ännu inte fått ja av alla medlemsländer.

“Alla förstår att det är en rätt svår balansgång. Jag utesluter ingenting men just nu är den frågan inte aktuell för svensk del”, säger Kristersson om Zelenskyjs förfrågan om JAS 39 Gripen.

Saabs aktie upp 11 procent

Att planet är eftertraktat får försvarsbolaget Saab att rusa på börsen, tillsammans med en positiv kvartalsrapport under fredagen. Saab steg 11 procent under fredagens handel.

Anledningen till att Ukraina just vill ha Gripen-planen är för att de helt enkelt passar situationen “överlägset bäst”, enligt flera försvarsexperter som Business Insider citerade i december.

JAS 39 Gripen är “den överlägset mest lämpliga kandidaten när det gäller operativa krav” för Ukraina, skrev Justin Bronk, Nick Reynolds och Jack Watling på den brittiska tankesmedjan Royal United Services Institute.

De poängterar hur JAS 39 Gripen är “designad från början för att underlätta underhållet” och operera på improviserade flygfält samt tankas om och underhållas av ett manskap om bara sex personer på marken varav enbart en person måste vara högt utbildad.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

JAS 39 Gripen kräver mindre underhåll

Detta då jämfört med exempelvis USA:s stridsflygplan som kräver omfattande markstödsutrustning, som “skulle vara svår att bygga utan att bli observerad och träffad” av ryssarna, enligt rapporten.

Att JAS 39 Gripen dessutom är billigare att underhålla och har lägre operationella kostnader än konkurrenterna lyfts också fram samt att planets egenskaper som multirollstridsflygplan står sig bra i jämförelse med konkurrenterna.

Kreml: “Ukrainare kommer att få lida”

Nackdelen är enligt rapporten vad Ulf Kristersson framhåller – det finns för få av dem. Enligt World Air Forces 2023 index har Sverige 94 JAS 39 Gripen i aktiv tjänst. Brasilien, Sydafrika, Thailand, Tjeckien och Ungern har också Gripen-plan i sina flygvapen, men betydligt färre än Sverige.

Kreml har sagt att ukrainare kommer att få lida om västländer skickar stridsflyg till Ukraina, skriver TT. Sverige har skickat försvarsmateriel till Ukraina för omkring 10 miljarder kronor.

Läs även: Ukrainas försvarsminister: Vi överväger JAS-39 Gripen  

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS