Dagens PS

WSJ: Facebook stängde ner sjukhus som utpressning

Facebook utpressning
Facebooks (Metas) vd Mark Zuckerberg har anledning att vara på glatt humör. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 maj 2022Publicerad: 08 maj 2022

Facebook stängde ner sidor för sjukhus, räddningstjänst och välgörenhetsorganisationer som utpressning mot Australiens regering, enligt en granskning från Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året blockerade Facebook (numera Meta) nyhetsajter i Australien som ett svar på potentiell lagstiftning som skulle tvinga plattformen att betala för innehåll. Samtidigt stängdes sjukhus, räddningstjänster och välgörenhetsorganisationer ned, vilket Facebook menade var “oavsiktligt”.

Men internt på företaget hyllades draget som ett “strategiskt mästerslag”, rapporterar Wall Street Journal.

Skulle skapa förhandlingsläge

Facebook-dokument och vittnesmål som lämnats in till amerikanska och australiska myndigheter av visselblåsare hävdar att sociala medier-jätten medvetet skapat en alltför bred och slarvig process för att ta ner sidor – vilket gjorde att delar av den australiensiska regeringen och hälso- och sjukvården “råkade” följa med samtidigt som landet lanserade Covid-vaccinationer.

Målet var att skapa ett så starkt förhandlingsläge som möjligt gentemot det australiensiska parlamentet när de skulle rösta om den första lagen i världen som skulle kräva att plattformar som Google och Facebook betalar nyhetsförmedlare.

ANNONS

Senaste nytt

“En ‘hit’ på medborgerliga institutioner

Rod Sims var ordförande på den australiensiska konkurrensmyndigheten vid tillfället.

“Jag gav dem fördelen av tvivel att de bara sköt över målet. Antingen är det en konspiration att de gjorde det medvetet, eller så tog de fel och strulade till det, och jag antog det senare”, säger han.

ANNONS

Men enligt visselblåsarna så antog han fel – flera Facebook-anställda ska ha försökt larma ledningen om att åtgärderna skulle drabba samhällsnödvändiga funktioner, rapporterar WSJ. Men svaren var minimala eller uteblev helt.

“Det var uppenbart att det här inte var vi som följde lagen, utan en ‘hit’ på medborgerliga institutioner och räddningstjänster i Australien”, säger en tidigare anställd på Facebook som jobbade med projektet.

Facebook firade utpressning

I stället firade ledningen för Facebook, enligt mejl som Wall Street Journal kommit över.

“Vi landade precis där vi ville – och det var bara möjligt eftersom det här laget var geniala nog att klara det på nolltid”, skrev Campbell Brown, chef för partnerskap på Facebook.

“Vi kunde utföra snabbt och ha ett principiellt tillvägagångssätt för vår gemenskap runt om i världen, samtidigt som vi uppnådde det som kan vara det bästa möjliga resultatet i Australien”, skrev Facebooks vd Mark Zuckerberg i ett mejl till de anställda.

Läs hela granskningen: Facebook Deliberately Caused Havoc in Australia to Influence New Law, Whistleblowers Say  

Läs även: Nya brittiska regler ska tygla Facebook och Google

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS