Facebook stängde ner sidor för sjukhus, räddningstjänst och välgörenhetsorganisationer som utpressning mot Australiens regering, enligt en granskning från Wall Street Journal.

ANNONS

Förra året blockerade Facebook (numera Meta) nyhetsajter i Australien som ett svar på potentiell lagstiftning som skulle tvinga plattformen att betala för innehåll. Samtidigt stängdes sjukhus, räddningstjänster och välgörenhetsorganisationer ned, vilket Facebook menade var ”oavsiktligt”.

Men internt på företaget hyllades draget som ett ”strategiskt mästerslag”, rapporterar Wall Street Journal.

Skulle skapa förhandlingsläge

Facebook-dokument och vittnesmål som lämnats in till amerikanska och australiska myndigheter av visselblåsare hävdar att sociala medier-jätten medvetet skapat en alltför bred och slarvig process för att ta ner sidor – vilket gjorde att delar av den australiensiska regeringen och hälso- och sjukvården ”råkade” följa med samtidigt som landet lanserade Covid-vaccinationer.

Målet var att skapa ett så starkt förhandlingsläge som möjligt gentemot det australiensiska parlamentet när de skulle rösta om den första lagen i världen som skulle kräva att plattformar som Google och Facebook betalar nyhetsförmedlare.

”En ’hit’ på medborgerliga institutioner

Rod Sims var ordförande på den australiensiska konkurrensmyndigheten vid tillfället.

ANNONS
ANNONS

”Jag gav dem fördelen av tvivel att de bara sköt över målet. Antingen är det en konspiration att de gjorde det medvetet, eller så tog de fel och strulade till det, och jag antog det senare”, säger han.

Men enligt visselblåsarna så antog han fel – flera Facebook-anställda ska ha försökt larma ledningen om att åtgärderna skulle drabba samhällsnödvändiga funktioner, rapporterar WSJ. Men svaren var minimala eller uteblev helt.

”Det var uppenbart att det här inte var vi som följde lagen, utan en ’hit’ på medborgerliga institutioner och räddningstjänster i Australien”, säger en tidigare anställd på Facebook som jobbade med projektet.

Facebook firade utpressning

I stället firade ledningen för Facebook, enligt mejl som Wall Street Journal kommit över.

”Vi landade precis där vi ville – och det var bara möjligt eftersom det här laget var geniala nog att klara det på nolltid”, skrev Campbell Brown, chef för partnerskap på Facebook.

ANNONS
ANNONS

”Vi kunde utföra snabbt och ha ett principiellt tillvägagångssätt för vår gemenskap runt om i världen, samtidigt som vi uppnådde det som kan vara det bästa möjliga resultatet i Australien”, skrev Facebooks vd Mark Zuckerberg i ett mejl till de anställda.

Läs hela granskningen: Facebook Deliberately Caused Havoc in Australia to Influence New Law, Whistleblowers Say [Wall Street Journal] 

Läs även: Nya brittiska regler ska tygla Facebook och Google [Dagens PS]