Dagens PS

Warren Buffett storsatsar på olja

Warren Buffett har köpt aktier i Occidental under många dagar.
Warren Buffett har köpt aktier i Occidental under många dagar. (Foto: Nati Harnik/AP/TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Superinvesteraren Warren Buffett tänker inte lägga oljeinvesteringar på hyllan. Istället har han de senaste nio dagarna köpt upp allt mer av oljebolaget Occidental Petroleum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om det är för att ”Oraklet från Omaha” vill diversifiera sin portfölj eller tror stenhårt på att oljeindustrin fortfarande har en framtid i USA är oklart.

Vad som dock är klart är att Warren Buffetts Berkshire Hathaway snart äger en tredjedel av det Texasbaserade oljebolaget Occidental Petroleum.

Det har tidigare funnits diskussioner om Berkshire Hathaway skulle köpa upp Occidental Petroleum men de har aldrig förverkligats, och Buffett uppgav så sent som förra året att sådana planer inte låg på bordet.

Buffetts smak för olja

Trots det har han alltså fått fortsatt smak för amerikansk olja där han nu genom sitt bolag äger 29 procent av oljebolaget eller över sju miljoner aktier – vilket har dragit upp aktien.

Men med skakiga oljepriser framöver och många aktörer som inte vill förknippas med den smutsiga källan är det osäkert vad som kommer hända med Buffetts innehav.

Diversifiera portföljen

I nuläget är det mest troligt att han framför allt är ute efter att diversifiera sin portfölj och då är det bäst att göra det med bolag som man har nära anknytning till sedan tidigare, menar energianalytikern Leo Mariani, skriver Fortune.

ANNONS

“De har en historia med bolaget i flera år och känner väl till det”, säger han.

Enligt uppgifter från analysbolaget Morningstar kan ett dalande oljepris emellertid få Buffetts innehav i Occidental att minska till sju procent framöver.

Läs även:

Sveriges största aktiefond tar rygg på Warren Buffett. Dagens PS

Står Warren Buffetts arv på spel? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS