Dagens PS

Här är vägvisaren för björnmarknaden – eländet inte slut

björnmarknaden
När tar björnmarknaden slut? Inte än i alla fall enligt marknadsproffsens indikator. Bilden är från NY-börsen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 juni 2022Publicerad: 29 juni 2022

Marknadsproffsen har fokus på en viss indikator som de tror kan skvallra om när björnmarknaden bottnat. Så ser den ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resultatrevideringar är i blickfånget och har blivit en indikator för marknadsbevakare som försöker få grepp om när de dramatiska utförsäljningarna av aktier tar slut – och när björnmarknaden bottnar, berättar CNBC.

Trevor Greetham, chef för multi-asset på Royal London Asset Management, slår fast att en vinstnedgång kommer och han tillägger i CNBC:s “Squawk Box Europe” att intäkter är “nästa problem”.

Han tror förvisso att börsen kan fortsätta rusa – som under förra veckan – men björnmarknaden är inte över för det, enligt proffset.

Även Morgan Stanley har järnkoll på resultatrevideringarna och menar att aktiemarknaden “tenderar att dala 2-3 veckor innan vinstrevideringar bottnar”, enligt Morgan Stanleys europeiska strateger, ledda av Graham Secker.

Dock påpekas det att “de senare”, det vill säga vinstrevideringarna, “inte ens blivit negativa ännu”.

Därför tog björnmarknaden paus förra veckan

Förra veckan, i synnerhet på fredagen när det breda börsindexet S&P 500 gjorde en rejäl uppstuds, berodde det enligt den amerikanska investmentbanken på att värderingarna rörde sig högre, vilket uppges vara ett “ovanligt” fenomen med hänvisning till resultatoron.

Det är uppenbart att de flesta bedömare tror att björnmarknaden inte är över, även om prognosen den närmaste tiden är några veckor av börshausse.

ANNONS

Bankjätten UBS ger uttryck för kanske de minst pessimistiska börsutsikterna, där är grundscenariot för USA:s ekonomi att tillväxten bromsar in “men ingen recession”, skriver CNBC.

Det ska dock tilläggas att även UBS strateger ser störst risker på nedsidan – med undantag för vissa sektorer, däribland energisektorn.

Under börskraschen 2008-2009 kom den indikator som UBS använder till hjälp. Den har även fungerat i samband med andra perioder när marknaden dippat och vinsterna sjunkit, framgår det.

Läs även: Börsens värsta halvår på 90 år

Läs mer: Wall Street-björn ser rally i kristallkulan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS