Dagens PS

Wall Street-räv spår smärtsamt börsras

Wall Street
Investerarkollektivet på Wall Street hemsöks nu av sina felaktiga bedömningar om räntan, enligt gurun i artikeln. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 aug. 2023Publicerad: 18 aug. 2023

Under det senaste decenniet har investerarna och Fed haft fel om räntan och nu får USA:s ekonomi ta smällen för det, enligt Wall Street-gurun.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han är en luttrad investerare och hedgefondförvaltare och har varit med i svängen i finansbranschen sedan 1970-talet.

Han brukar också få rätt, exempelvis förutspådde han att aktier skulle gå starkt under årets sex första månader.

Det är digitala finanstidningen The Street som uppmärksammar Doug Kass, som han heter, och han tar höjd för rejäl turbulens på börsen och i den amerikanska ekonomin framöver.

Misstagen många i Wall Streets finanskvarter

Sjunkade statsräntor sedan 1980-talet mynnade ut i en nollräntepolitik efter den stora lågkonjunkturen, vilket resulterade i att risktillgångar som aktier haft stöd till början av 2022.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserves kamp mot inflationen har sedan fått räntorna att stiga, vilket tagit många företag och investerare på sängen.

Det är inte bara Fed som klantat sig och gjort felbedömningar, även företagen och investerarna anklagas för att ha missbedömt läget och räknat med bestående låga räntor, anser hedgefondförvaltaren, skriver The Street.

ANNONS

Senaste nytt

Hemsöks av sina felbedömningar

ANNONS

Nu hemsöks de alla, konstaterar Wall Street-proffset, för sina tidigare felaktiga beslut under det senaste decenniet.

Han varnar för en kreditbubbla och att den amerikanska ekonomin är sårbar, de dumdristiga beslut som fattats har vi inte till fullo sett effekterna av än, hävdar Doug Kass.

“Aktieinvesterare har väsentligt ignorerat de framväxande kreditkvalitetsproblemen – särskilt i kommersiella fastigheter”, skriver Doug Kass.

Han varnar för högre USA-inflation nästa månad och för fortsatta räntehöjningar från Fed, vilket Feds ledamöter själva flaggar för i protokollet från julimötet.

För aktiemarknaden är det dåliga nyheter, samtidigt som den tioåriga statsräntan uppges ha stigit till den högsta nivån sedan oktober i fjol: 4,2 procent.

Statsobligationer utmanar aktier

Hedgefondförvaltaren slår fast statsobligationer nu på allvar är ett konkurrenskraftigt alternativ till aktier.

“Förhållandet mellan aktiekurser, vinster och räntor är särskilt viktigt eftersom aktieriskpremien är grunden för aktiekurserna, och räntor och vinster är ankaret för diskonterade kontantmodeller. Aktieriskpremien signalerar tydligt att krediter är mer attraktiva än aktier och att aktier är övervärderade”.

ANNONS

Kass tror att det breda jämförelseindexet S&P 500 redan toppat i år och att marknaden nu kan vara på väg nedåt i flera månader framåt.

Han pekar även på S&P 500:s just nu höga P/E-tal över 19, och att höga P/E-tal historiskt gjort det svårare att få avkastning på börsen.

Läs även: Mystiken tätnar – vad har Buffett och Burry i kikaren? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS